JAKIE SĄ RODZAJE ZIAREN KAWY

2016-07-29
JAKIE SĄ RODZAJE ZIAREN KAWY

Smak naszej porannej kawy zależy nie tylko od sposobu jej palenia i przygotowania, lecz również od tego, jakiego rodzaju ziaren używamy. Teoretycznie na świecie istnieje ponad 60 gatunków kawowca. W rzeczywistości liczy się tylko Arabika i Robusta. Przeczytaj, czym różnią się te odmiany, by bardziej świadomie wybierać ziarna do swojego espresso.

Skąd biorą się ziarna kawy

Kawowiec to drzewo, które w naturalnym środowisku osiąga nawet 15 metrów. Na plantacji natomiast o wiele bardziej przypomina krzew, ponieważ przycina się go do wysokości 2 metrów. Kilka razy do roku pojawiają się na nim białe kwiaty, które po zapyleniu zamieniają się w niewielkie, czerwone owoce.

To właśnie w środku tych przypominających wiśnię kulek znajdują się dwa ziarna, które przedzielone są charakterystyczną bruzdą nazywaną przez fachowców szwem.

KAWA - RODZAJE ZIAREN KAWA - RODZAJE ZIAREN

Arabica

Ten rodzaj ziaren kawy jest zdecydowanie najczęściej spotykany. Arabica zdominowała 70% rynku i to właśnie ona jest ceniona przez smakoszy najbardziej. Coffee Arabica to również najstarsza kawa, której odkrycie datuje się na połowę XI wieku. Czym się charakteryzuje?

Jej ziarna są wyraźnie podłużne i płaskie, pośrodku nich znajduje się szew w kształcie litery „s”. Znamienny jest dla nich również lekko zielonkawy kolor. To jednak tylko wygląd. Jak prezentują się właściwości i smak Arabiki?

Kawa zaparzona z takich ziaren będzie łagodna i aromatyczna. Wyczuwalna może być lekka kwaskowatość, a także nuty czekoladowe lub korzenne. Ten rodzaj ziaren charakteryzuje się również niską zawartością kofeiny, która waha się pomiędzy 0,9 a 1,7%.

Wyjątkowy smak Arabiki okupiony jest jednak dużymi trudnościami, które związane są z jej uprawą. Kawowiec, który daje ten rodzaj ziaren jest bardzo wrażliwy na wszelkie zmiany klimatyczne. Roślina musi być uprawiana powyżej 900 m. n. p. m w warunkach tropikalnych. Niezbędna jest więc duża wilgotność, a temperatura powinna oscylować około 30 stopni Celsjusza. Głównie wyróżnia się odmiany z plantacji brazylijskich i „other milds”, które uprawiane są najcześciej w Kolumbii, Indiach, a także na Jawie, Sumatrze i Karaibach.

KAWA - RODZAJE ZIAREN

Charakterystyczne cechy:

  • niska zawartość kofeiny;
  • czekoladowy lub korzenny posmak;
  • lekka kwaskowatość;
  • ziarna podłużne z bruzdą w kształcie litery „s”.

Robusta

To rodzaj ziaren kawy, który niemal w całości zajmuje pozostałą część rynku. Główną różnicą jest między innymi znacznie wyższa zawartość kofeiny, która czasami może sięgać prawie 5 %. Ta właściwość coffea Canephora, bo tak inaczej nazywa się Robustę, sprawia, że chętnie dodaje się ją do arabiki, by napar poza wyjątkowym smakiem był też znacznie bardziej pobudzający.

Ten rodzaj ziaren kawy odkryto dopiero w XIX wieku i uwagę plantatorów zwrócił przede wszystkim fakt, że drzewa z tego gatunku są znacznie bardziej odporne na warunki klimatyczne, a także owocują częściej niż Arabika.

Ziarna Robusty są owalne i posiadają prosty szew. Wyczuwalny jest ostry, gorzkawy posmak. Najczęściej uprawia się ją w środkowej części Afryki i Wietnamie.

KAWA - RODZAJE ZIAREN

Charakterystyczne cechy:

  • wyrazisty, gorzki smak;
  • duża zawartość kofeiny;
  • ziarna owalne z prostą bruzdą;
  • znacznie większa odporność na warunki klimatyczne i choroby.

Inne rodzaje ziaren kawy

Arabika i Robusta to najbardziej znane gatunki ziaren kawy, jednak nie jedyne. W sklepach możemy się spotkać jeszcze z Liberiką i Excelsą, ale nie są one tak aromatyczne jak dominujące rodzaje. Zaletą Liberyki jest na pewno wysoka wydajność, ponieważ jej ziarna osiągają znacznie większe rozmiary. Jest ona wykorzystywana jako domieszka w niskiej jakości kawach lub kawach rozpuszczalnych.

Polecamy kliknąć Kawa ziarnista na Cafesilesia.pl

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel