Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Jak rysować na kawie, czyli latte art dla początkujących
Mimo, że masz w domu pyszną, świeżą kawę, dobrej klasy młynek żarnowy oraz porządny ekspres bądź jedno z urządzeń do metod alternatywnych (kawiarkę Bialetti, drip Chemex bądź Aeropress) wciąż najbardziej lubisz delektować się filiżanką caffe latte lub cappuccino w ulubionej kawiarni? Marzy Ci się, aby swoim gościom - rodzinie i przyjaciołom serwować kawę, która nie tylko dobrze smakuje, ale również zachwyca oryginalnymi wzorami na warstwie spienionego mleka? To prostsze niż myślisz! Wystarczy tylko trochę poćwiczyć.
Czytaj więcej
Ile kofeiny w kawie?
Kawa stanowi dla nas główne źródło kofeiny. Standardowej wielkości filiżanka małej czarnej dostarcza naszemu organizmowi około 95 mg tej substancji. W przypadku tego napoju nie można jednak mówić o stałych wartościach. Ilość kofeiny w kawie zależy bowiem przynajmniej od kilku czynników i stąd może wahać się od zera do ponad 500 mg.
Czytaj więcej
Ważenie kawy
O doskonałym smaku i aromacie kawy decyduje nie tylko wybór odpowiednich ziaren oraz metody parzenia. Nie bez znaczenia jest bowiem również precyzja towarzysząca całemu procesowi, w tym ważenia zmielonej kawy. A to dlatego, że przestrzegając prawidłowych proporcji, nie tylko wydobywamy głębię nut (cytrusowych, orzechowych, czekoladowych lub kwiatowych), ale i zapewniamy sobie maksimum powtarzalności. Samo parzenie staje się zaś bardziej logiczne i spójne.
Czytaj więcej
Doskonały ręczny młynek do kawy - Hario Skerton
W naszych wpisach na blogu niejednokrotnie już wspominaliśmy, że nic nie może się równać smakowi i zapachowi świeżo zmielonej kawy. Nawet gorszej jakości ziarna zmielone na kilka chwil przed zaparzeniem oddają więcej swojego aromatu aniżeli zmielony fabrycznie wysokiej klasy produkt. Z tego też względu w komplecie z ulubioną kofeinową kompozycją i dowolnym urządzeniem (o ile nie jest to ekspres automatyczny z wbudowanym młynkiem) do przygotowywania małej czarnej lub naparów z dodatkiem mleka, warto zainwestować w dobrej jakości młynek. Jaki? Oczywiście Hario Skerton!
Czytaj więcej
Mastro Antonio – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w październiku 2017r.
Jeśli myślicie, że we włoskim espresso specjalizują się tylko mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego, to na pewno nie słyszeliście jeszcze o palarni Mastro Antonio z Kołobrzegu. To właśnie nad naszym Morzem od 2009 roku tworzone są wyjątkowe mieszanki kaw, których musicie spróbować. Przeczytajcie więcej o tej palarni i skorzystajcie z 10% rabatu na espresso z Mastro Antonio w Cafe Silesia!
Czytaj więcej
Ranking kaw do Chemexa
Chemex to zaparzacz , który od ponad 70 lat podbija serca kawoszy na całym świecie i jest jednocześnie jednym z wygodniejszych urządzeń do zaparzenia kawy metodami alternatywnymi. Co łączy go z Jamesem Bondem czy filmem Interstellar? Czytajcie dalej i sprawdźcie nasz ranking najlepszych kaw do Chemexa!
Czytaj więcej
Rodzina: Rubiaceae, rodzaj: Coffea, gatunek: Coffea Arabica
Na całym świecie arabika uznawana jest za najlepszy gatunek kawy. Zaparzony napój jest bowiem wyjątkowo aromatyczny, wyróżnia się absolutnie niepowtarzalną głębią smaku. To dlatego spośród dostępnych w sklepach produktów zawsze staramy się wybierać stuprocentowe mieszanki arabiki, bądź kompozycje z niewielką domieszką nieco niższej jakościowo, intensywnej robusty. Mogłoby się wydawać, że jako pasjonaci kawy dogłębnie poznaliśmy już tajemnicę i historię wyjątkowego smaku arabiki. A jednak, czy aby na pewno?
Czytaj więcej
pixel