Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Caffen - kawa rodem ze starożytnej Partenopei

2018-05-20
Caffen - kawa rodem ze starożytnej Partenopei

Ile palarni kawy we Włoszech, tyle i sposobów prażenia zielonych ziaren i łączenia ze sobą rozmaitych odmian arabiki i robusty pochodzących z przeróżnych zakątków świata (Ameryki Środkowej i Południowej, Afryki, Azji). Podczas, gdy część założonych w XIX i XX wieku rodzinnych zakładów niezmiennie kontynuuje tradycję, pozostali na drodze rozwoju czerpią z tego, co ma do zaproponowania współczesna technika i technologia. I tak też, w Italii znajdziemy małe palarnie, które korzystają ze starodawnych pieców rzemieślniczych, a także ogromne przedsiębiorstwa wyposażone w niezwykle nowoczesne maszyny. Można powiedzieć, że wyjątkiem jest palarnia Caffen - choć praktykująca postępowe metody, wciąż niewielka.

Caffen - owoc neapolitańskiej pasji do kawy

Palarnia Caffen została założona w starożytnym mieście Partenopea (współczesny Neapol) w 1955 roku przez Don Luigiego Percucco. Neapolitańczykiem z krwi i kości od początku kierowała pasja do doskonałego, klasycznego włoskiego espresso. Nie licząc niesłychanego entuzjazmu i zaangażowania ludzi, dziś firma Caffen jest niemalże nie do poznania. Choć wciąż jest ona niewielkim przedsiębiorstwem, zamiast tradycyjnych, rzemieślniczych pieców, które za jednym razem są w stanie uprażyć jedynie do kilku kilogramów zielonych ziaren, znajdziemy w niej bardzo duże, solidne, nowoczesne maszyny. Tak doskonałe zaplecze techniczne w połączeniu z doświadczeniem i zapałem roasterów stanowi umożliwia ścisłą kontrolę jakości, a co za tym idzie gwarantuje wysoką klasę produktu.

Jednorodne kawy palarni Caffen

Choć do niedawna palarnia Caffen słynęła głównie z mieszanek arabik i robusty (Vesuvio, Napoli, Delizia, Bar) bądź kompozycji arabik pochodzących z różnych plantacji (Maxima, Top Quality) jakiś czas temu doczekaliśmy się serii kaw jednorodnych. Caffen Brasile to arabika z brazylijskiej plantacji Pedra Retonda położonej w regionie Matas De Minas. Mała czarna przygotowana na jej bazie odznacza się wyrazistym body, nutami kakao, cedru, wanilii i słodu oraz kwasowością jabłek. Costa Rica to z kolei świeżo palone ziarna z regionu Santos-Tarrazu z upraw Coopellanobonito. Tym razem w espresso wyczujemy łagodną kwasowość, słodycz brzoskwiń i pomarańczy, a także nuty kakao i orzechów laskowych. W końcu Guatemala z górskiego regionu Chimaltenango wyróżnia się delikatnym body i słodyczą truskawek i brzoskwiń w syropie. Wszystkie jednorodne kawy Caffen cechuje niska zawartość kofeiny i średni stopień palenia.

Polecane

kawa ziarnista Caffen BAR 1000g

kawa ziarnista Caffen BAR 1000g

104,00 zł brutto2080 pkt.
kawa ziarnista Caffen NAPOLI 250g

kawa ziarnista Caffen NAPOLI 250g

34,00 zł brutto680 pkt.
kawa ziarnista Caffen MAXIMA 1000g

kawa ziarnista Caffen MAXIMA 1000g

114,00 zł brutto2280 pkt.
kawa ziarnista Caffen DELIZIA 1000g

kawa ziarnista Caffen DELIZIA 1000g

108,00 zł brutto2160 pkt.
kawa ziarnista Caffen VESUVIO 1000g

kawa ziarnista Caffen VESUVIO 1000g

98,00 zł brutto1960 pkt.
pixel