Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

GATUNKI KAWY Z 4 KONTYNENTÓW

2016-08-29
GATUNKI KAWY Z 4 KONTYNENTÓW

Choć dla niektórych kawa może być tylko czarna lub biała, w rzeczywistości ilość jej gatunków jest trudna do policzenia. Jeśli dodamy do tego sposoby jej palenia i parzenia, to liczba smaków, jakie możemy uzyskać, staje się astronomiczna. Wyruszmy w podróż, by poznać cenione przez znawców gatunki kaw.

Skąd pochodzi kawa?

Dość powszechnym przekonaniem jest to, że włoska kawa jest najlepsza na świecie, jednak trzeba zdać sobie sprawę z faktu, że na Półwyspie Apenińskim nie znajdziemy krzewów ani drzew kawowca. Czerwone owoce arabiki czy robusty uprawiane są w Afryce, Ameryce Środkowej, Ameryce Południowej, a także w Azji. Każdy gatunek ziaren, w zależności od sposobu uprawy i klimatu, charakteryzuje się innymi nutami smakowymi. Zanim jednak przejdziemy do konkretnych odmian, warto przyjrzeć się rodzajom, jakimi są arabika i robusta.

Czym różni się arabika od robusty?

Arabika to gatunek dominujący na półkach sklepowych i w sercach koneserów czarnego naparu. To kawa bardzo łagodna, w której wyczuwalne są kwasowe nuty. Przy mocniejszym paleniu pojawiają się natomiast czekoladowe aromaty. Zawartość kofeiny jest niska i oscyluje poniżej 2%.

Robusta jest zwykle jedynie dodatkiem w mieszankach z arabiką. To kawa gorzka o wysokiej zawartości kofeiny. Krzewy z tego gatunku są odporne na warunki atmosferyczne i to właśnie dzięki temu ten rodzaj kawy zyskał taką popularność.

KAWA - GATUNKI Z 4 KONTYNENTÓW

Kawa Etiopia Yirgacheffe

To właśnie Afryka jest kontynentem, na którym odkryto kawę. Zgodnie z legendą etiopskie kozy spożywały jej ziarna i nie mogły potem zasnąć w nocy. Faktem natomiast jest to, że Yirgacheffe postrzegana jest jako królowa wszystkich afrykańskich kaw. To oczywiście arabika, która charakteryzuje się cytrusowymi nutami i kwiatowym aromatem. Dzięki odpowiedniemu klimatowi i tradycyjnym metodom uprawy jest to kawa niezwykle delikatna.

KAWA - GATUNKI Z 4 KONTYNENTÓW

Kawa Brazylia Santos

Brazylia to jeden z największych producentów kawy na świecie. Aż 1/3 zbiorów ziaren pochodzi właśnie z tego kraju. Brazylia Santos to rodzaj arabiki, który charakteryzuje się odpowiednim balansem. Jej smak jest łagodny z wyczuwalnymi nutami orzechowo-czekoladowymi. Przy mocniejszym wypaleniu idealnie nadaje się do włoskiego espresso.

Kawa Kostaryka Tarrazu

Na Kostaryce kawa jest najważniejszym towarem eksportowym zaraz po bananach. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że w tym kraju uprawia się jedynie arabikę. Za sadzenie krzewów robusty można trafić do więzienia.

Tarrazu to ziarna, które praktycznie pozbawione są kwasowości, a nuty orzechowe sprawiają, że podobnie jak brazylijskie odmiany, będzie doskonała do espresso. Przy średnim paleniu warto zaparzyć ją w Aeropressie lub dripie.

KAWA - GATUNKI Z 4 KONTYNENTÓW

Kawa Indonezja Mena Gold

Indonezyjskie kawy nie są jeszcze zbyt popularne w Polsce, jednak z całą pewnością zasługują na uwagę. Mena Gold to gatunek bardzo intensywny, w którego smaku wyczuwalne są jagody i aromaty leśne. To efekt uprawiania krzewów w pobliżu jeziora Toba na Sumatrze, a także indonezyjskiej obróbki ziaren na mokro. To kawa, której prawdziwy smakosz na pewno powinien spróbować.

Polecamy kliknąć Kawa ziarnista na Cafesilesia.pl

Polecane

kawa ziarnista Etno Cafe Yirgacheffe 250g

kawa ziarnista Etno Cafe Yirgacheffe 250g

39,00 zł brutto35,10 zł brutto702 pkt.
pixel