Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kwaśność i kwasowość kawy

2018-01-21
Kwaśność i kwasowość kawy

Wiele osób, zwłaszcza tych, które na co dzień piją czarną kawę boi się kwaśnych mieszanek jak ognia. I nic w tym dziwnego, taki napar wręcz drażni nasze kubki smakowe. I to do tego stopnia, że jako klienci sklepów z kawą lub kawiarni często prosimy baristów o polecenie odmiany, która nie będzie zbyt kwaśna. Wobec tego, możemy zadać sobie pytanie, dlaczego tyle mówi się o stopniu kwasowości różnych rodzajów ziaren i to niekoniecznie w negatywnym znaczeniu. Otóż, w przypadku kawy określenie „kwaśny” (ang. sour) i „kwasowy” (acidity) to zupełnie dwie różne cechy. Sprawdźmy, co decyduje o stopniu kwasowości i czym właściwie różni się ona od kwaśności.

Czynniki, które decydują o stopniu kwasowości kawy

Na ostateczny smak kofeinowego naparu wpływa co najmniej kilka czynników. O tym, w jakiej mierze ziarna są kwasowe decyduje m.in. odmiana kawy (arabika lub robusta), klimat, z jakiego pochodzą (średnia temperatura, wilgotność, nasłonecznienie itp.), wysokość, na jakiej położone są uprawy (im wyżej, tym lepiej) oraz gleba na jakiej rosną drzewa kawowca (przykładowo kawy z gleb wulkanicznych wyróżniają się większą kwasowością). Nie bez znaczenia jest także moment zbioru kawy (stopień dojrzałości), obróbka kawy (mokra, sucha lub honey), a także ewentualne defekty, sposób i stopień wypalenia ziaren, świeżość, sposób, mielenia i przygotowywania, rodzaj użytej wody i czas parzenia.

Kwaśność a kwasowość

Wiemy już, że istnieje znacząca różnica między kawą kwaśną a kwasową. Na czym jednak ona polega? Otóż, kwaśny smak jest związany z nieprzyjemnymi doznaniami i świadczy o defekcie produktu. Jego przyczyną najczęściej są błędy popełnione, na którymś z etapów, np. uprawy, zbiorów, palenia itp. Przykładowo, z kawowców mogły być zebrane jeszcze niedojrzałe owoce zwane popularnie wiśnią. Jednak kwasowość jest nieodłącznym elementem kawy, który może być bardziej lub mniej wyczuwalny. I tak, jedna kawa ziarnista może pozostawiać na naszych językach wspomnienie grapefruita, a inna nieco słodsze nuty ananasa. Takie smaki oczywiście są dla nas przyjemne, nierzadko mile zaskakują, sprawiają, że chcemy próbować coraz to nowsze, nieznane dotąd odmiany.

Polecane

kawa ziarnista Mokito BIANCO 1000g

kawa ziarnista Mokito BIANCO 1000g

104,00 zł brutto2080 pkt.
kawa ziarnista Meseta 100% ARABICA 1000g

kawa ziarnista Meseta 100% ARABICA 1000g

99,00 zł brutto89,10 zł brutto1782 pkt.
kawa ziarnista Agust NATURA EQUA 1000g

kawa ziarnista Agust NATURA EQUA 1000g

116,00 zł brutto2320 pkt.
pixel