Meseta – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w styczniu 2018r.

2018-01-09
Meseta – palarnia miesiąca w Cafe Silesia w styczniu 2018r.

Espresso to jeden z największych włoskich skarbów. Nic więc dziwnego, że mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego pieczołowicie dbają o to, by było ono przygotowywane zgodnie z najwyższymi standardami. W tym miesiącu spróbujcie kaw z palarni Meseta, która uzyskała certyfikat INEI (Instituto Nazionale Espresso Italiano), potwierdzający fakt, że jej ziarna nadają się doskonale do przyrządzenia wzorcowego espresso. Dowiedzcie się czegoś więcej o palarni, Bolonii i sprawdźcie, co z tym wszystkim ma wspólnego Mikołaj Kopernik!

Niejeden smak Bolonii

Bolonia w świadomości większości z nas to przede wszystkim miasto studenckie. To w końcu miejsce założenia jednego z najstarszych i najważniejszych uniwersytetów na świecie, czyli Uniwersytetu Bolońskiego, na którym studiował nie tylko Dante Alighieri czy Umberto Eco, lecz także Mikołaj Kopernik.

Nie samą wiedzą jednak żyje człowiek i Bolonia nie jest oczywiście tylko miastem uniwersytetów. To również doskonałe miejsce do odwiedzenia przez wszystkich tych, którzy zakochani są we włoskiej kuchni. To miasto jest bowiem uważane za stolicę parmezanu, mortadeli czy octu balsamicznego.

Czy w Bolonii napijemy się dobrej kawy? Oczywiście, w końcu w pobliżu znajduje się Castel-Maggiore, a w niej palarnia Meseta – jedna z najlepiej rozpoznawalnych włoskich palarni na całym świecie. Studenci z Bolonii zawsze znajdują czas na to, by przed zajęciami napić się filiżanki doskonałego espresso i zjeść maślanego rogalika.Sprawdźcie, co jest tak urzekającego w kawie z Mesety.

Meseta – najwyższa jakość ziarna

Palarnia Meseta została założona w 1961 i jest obecnie jedną z największych palarni we Włoszech. Choć co roku zwiększa swoją produkcję i unowocześnia metody wypalania, to jednak pewne elementy pozostają tu niezmienne od lat. Najważniejszą rolę odgrywa tester, który drobiazgowo sprawdza zielone ziarna. Kiedy zostaną wypalone, również trafiają do jego oceny. Dzięki takiemu podejściu do procesu obróbki kawy ziarna odznaczają się doskonałą jakością, charakterystyczną dla małych, rodzinnych palarni, która została również doceniona przez INEI (Istituto Nazionale Espresso Italiano).

Czym jest INEI?

W 1998 został założony Włoski Narodowy Instytut Espresso (Istituto Nazionale Espresso Italiano). Jego zadaniem jest wyznaczanie standardów tworzenia włoskiego espresso od etapu selekcji ziaren, przez ich palenie po sam sposób parzenia kawy. INEI to jedno z najważniejszych stowarzyszeń na rynku kawy, a otrzymanie certyfikatu jest ogromnym wyróżnieniem zarówna dla palarni, jak i kawiarni. Palarnia Meseta posiada dwie kawy, który otrzymały cerfikat INEI: Meseta Crema d’Oro i Meseta Oro Bar.

Jak przyrządzić idealne espresso według INEI?

Jakie powinno być espresso, by mogło być uznane za zgodne ze standardami INEI? Przede wszystkim taka kawa musi być jedwabiście kremowa i gęsta. Wyczuwalna ponadto powinna być nie tylko lekka kwasowość, lecz również goryczka i słodycz. Oznacza to więc, że kawa musi być idealnie zbalansowana. Nie możemy natomiast odczuć cierpkości, która uznawana jest za wadę. INEI wyznacza ponadto odpowiednie parametry, których powinniśmy przestrzegać, by nasze espresso było idealne. Prezentują się one następująco:

  • porcja zmielonej kawy równa 7 g (± 0,5);
  • temperatura wody przechodzącej przez warstwę kawy 88 ºC (± 2);
  • temperatura naparu w filiżance 67 ºC (± 3);
  • czas ekstrakcji 25 s. (± 5);
  • lepkość naparu przy temp. 45 ºC większa niż 1,5 mPas
  • całkowita zawartość tłuszczu większa niż 2 mg/ml
  • zawartość kofeiny mniejsza niż 100 mg/filiżankę
  • objętość naparu w filiżance (łącznie z pianką) 25 ml (± 2,5).

Kawy Meseta 10% taniej w Cafe Silesia

W styczniu możecie skosztować kaw z Mesety 10% taniej. Nie wiecie, na którą z nich się zdecydować? Szczególnie polecamy Wam dwie odmiany, które uzyskały certyfikat INEI.

Meseta ORO BAR w tej mieszance znajdziemy wysokogatunkowe Arabiki z Brazylii, Kolumbii, Gwatemali, Kostaryki i Nikaragui. Dla uzyskania doskonałego balansu dobrano tu szlachetne odmiany Robusty, które pochodzą z Konga, Togo, Kamerunu, Indii i Indonezji. Tak przygotowana kawa charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aksamitną syropowatością.

Meseta CREMA D ORO – to jedna z najlepszych mieszanek z Mesety. W jej składzie znajdziemy aż 70% ziaren Arabiki. Ta kompozycja charakteryzuje się doskonałym balansem. Arabiki z Brazylii odpowiedzialne są za słodycz, aromaty kwiatowo-miodowe i owocowe są zasługą odmian z Kolumbii, Gwatemali, Nikaragui i Etiopii. Robusta z Konga, Togo, Kamerunu, Indii, Indonezji sprzyja natomiast uzyskaniu idealnej syropowatości.

Zachęcamy Was do pica kaw z palarni Meseta, które znajdziecie Cafe Silesia!

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel