PRZEPISY NA KAWĘ, KTÓRE WARTO ZNAĆ

2016-09-21
PRZEPISY NA KAWĘ, KTÓRE WARTO ZNAĆ

Niektórzy z nas uwielbiają eksperymentować, jednak dla wielu kawa musi być po prostu czarna, gorzka i mocna. Czasami warto zmienić swoje nawyki choćby na chwilę i spróbować czegoś nowego. Przed Wami kilka przepisów na kawę, które warto sprawdzić w domowym zaciszu lub na imprezie ze znajomymi. Dowiecie się tu, jak zrobić klasyczne espresso, jak i kilka kaw deserowych. Smacznego!

Prawdziwe espresso

Większość kawiarni w Polsce ma w swojej ofercie espresso, jednak często nie ma ono nic wspólnego z włoskim oryginałem. Jeśli nie ma w pobliżu nas świetnej kawiarni, to warto wziąć sprawy we własne ręce przygotować ten wyrazisty napar.

Będziesz potrzebować:

  • 7 gram mocno palonej włoskiej kawy;
  • ekspresu ciśnieniowego i młynka.

Trzeba pamiętać o tym, że to właśnie wysokie ciśnienie jest odpowiedzialne za intensywny smak espresso. Posiadanie ekspresu ciśnieniowego jest więc w tym wypadku niezbędne. Jaki jest więc przepis na prawdziwe espresso?

Najpierw musisz bardzo drobno zmielić kawę. Istotne jest to, by zrobić to zaraz przed parzeniem. Następnie za pomocą tampera ubijamy ją mocno w kolbie i umieszczamy w odpowiednim uchwycie ekspresu. Czas ekstrakcji powinien się zawrzeć pomiędzy 20 a 30 sekund. Pamiętajmy o tym, że prawdziwe espresso to 30 ml. Nie zapomnijcie o podaniu dodatkowej szklanki wody do przepłukania kubków smakowych.

Cappuccino – kawa na śniadanie

Jeśli masz w swoim domu cappuccino w proszku, które zalewasz wodą, to możesz je już wyrzucić do kosza, ponieważ przepis, który Ci przedstawimy na pewno przypadnie Ci do gustu i nie będziesz już miał ochoty na to, by napić się kawy w wersji instant. Włosi piją je głównie na śniadanie, jednak tak pysznym napojem możesz się raczyć zawsze wtedy, kiedy przyjdzie Ci na to ochota.

Będziesz potrzebować:

  • świeżo zaparzonego espresso;
  • 150 ml tłustego mleka;
  • spieniacza do mleka wraz z pojemnikiem;
  • czekoladę lub kakao do posypania.

Jeśli Twój ekspres ma funkcję spieniania mleka, to możesz z niej skorzystać w przeciwnym wypadku powinieneś skorzystać z ręcznego urządzania. Najlepsza temperatura do spieniania mleka to 60 – 65 stopni, więc warto je podgrzać, by ten przepis na kawę wyszedł idealnie. Kiedy mleko jest już gotowe, przyrządź espresso według wcześniejszego przepisu i wlej je do filiżanki średniej wielkości. Następnie dolej powoli mleko aż po brzegi. Możesz całość posypać startą czekoladą lub kakao.

Kawa po irlandzku

Jeśli potrzebujesz czegoś wyjątkowego, to z całą pewnością kawa po irlandzku może Cię pozytywnie zaskoczyć. Przepis na kawę typu irish coffee jest wykonywany przez znawców z pietyzmem. Warto przekonać się dlaczego tak właśnie jest.

Będziesz potrzebować:

  • filiżankę świeżo parzonej kawy;
  • 30 ml whiskey;
  • 1 łyżkę cukru trzcinowego;
  • 2-3 łyżki bitej śmietany.

Najpierw podgrzewamy szklankę, wlewając do niej na chwilę gorącą wodę. Przyspieszy to rozpuszczanie się cukru w whiskey, które dodajemy w następnej kolejności. W tym czasie przygotowujemy kawę. Może to być espresso lub kawa przygotowana w kawiarce. Wlewamy ją do szklanki. Na górę nakładamy bitą śmietanę, którą najlepiej wykonać samodzielnie. Taki przepis na kawę na pewno sprawdzi się w chwilach radości, jak i smutku.

Cheesecake Coffee

To jednocześnie napój i deser. Takie połączenie spodoba się wszystkim tym, którzy kochają słodkości. Zabierzemy się więc do sporządzenia tej kawy. Przepis nie będzie oczywiście skomplikowany.

Będziesz potrzebować:

  • zaparzoną kawę;
  • 1 łyżkę miodu;
  • 1/4 serka homogenizowanego;
  • 2 łyżki syropu żurawinowego;
  • 1/4 szklanki bitej śmietany;
  • garść suszonej żurawiny;
  • 4 kruche ciasteczka;

Najpierw przygotowujemy kawę i dodajemy do niej miód wraz z syropem żurawinowym. W dalszej kolejności przygotowujemy masę. Bitą śmietanę miksujemy z serkiem, a następnie dodajemy do niej posiekaną żurawinę i pokruszone ciasteczka. To wszystko wkładamy do wyższej szklanki, a następnie zalewamy przygotowaną wcześniej kawą.

Rodzajów kaw i przepisów na jej przygotowanie jest wiele. Zachęcamy Was do tego, by próbować nowych gatunków i sposobów parzenia. Czasami możecie trafić na coś naprawdę wyjątkowego.

Polecamy kliknąć Kawa ziarnista na Cafesilesia.pl

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel