Polska palarnia Etno Cafe - kawa i najlepsze sposoby na jej zaparzenie

2018-02-04
Polska palarnia Etno Cafe - kawa i najlepsze sposoby na jej zaparzenie

Kawa wcale nie musi pochodzić z najsłynniejszych włoskich palarni. Okazuje się, że również my, Polacy jesteśmy niezłymi roasterami. Co więcej nasz rodzimy rynek ma do zaproponowania naprawdę wysokiej jakości ziarna pochodzące z plantacji z przeróżnych zakątków świata. Najlepszym tego przykładem jest wrocławska palarnia Etno Cafe, której sama nazwa sugeruje nam powrót do korzeni, a więc i rzemieślniczy sposób produkcji. Przekonajmy się, jakie kompozycje ziaren odnajdziemy w Etno Cafe oraz jakie metody parzenia wydobędą z nich pełnię smaku i aromatu.

Kawy Etno Cafe

W jednej z czołowych polskich palarni znajdziemy ziarna pochodzące z Etiopii i Brazylii. W zależności od mieszanki posmakować możemy takich odmian arabikI, heirloom oraz bourbon. W każdej kompozycji wyczujemy inne nuty smakowe, m.in. orzechów i czekolady (Etno Cafe Intercontinental), porzeczki i migdałów (Fusion), bądź też wiśni, jagód i czekolady (Yirgacheffe). Poza połączeniem dwóch odmian, pochodzących z odmiennych plantacji, a często nawet krajów, z pewnością mają na to wpływ również różne procesy obróbki - natural, washed, fully washed. Podobnie, jak wysokość, na jakiej znajdują się uprawy tychże ziaren oraz sposób ich wypalania. Roasterzy Etno Cafe korzystają bowiem wyłącznie z rzemieślniczych pieców, w których temperatura jest raczej niska.

Etno Cafe i kawiarka Bialetti

Najprostszą metodą parzenia małej czarnej, która doskonale sprawdza się w przypadku marki Etno Cafe jest włoska kawiarka ciśnieniowa Bialetti. Do wykonanego ze stali nierdzewnej urządzenia w kształcie dzbanka nalerzy wlać wodę (najlepiej gorącą), do specjalnego sitka wsypać odpowiednią ilość świeżo zmielonej dość drobno kawy oraz umieścić kawiarkę na płycie grzewczej.

Etno Cafe i ekspresy Bezzera

Jeśli mamy to szczęście, że możemy pozwolić sobie na zakup profesjonalnego ekspresu do kawy, z całą pewnością warto sięgnąć po modele kolbowe lub automatyczne marki Bezzera. Maszyny te na całym świecie słyną jako jedne z najdoskonalszych do przyrządzania intensywnego, doskonale zbalansowanego pod względem smaku i aromatu kofeinowego naparu. Stąd też powinny stanowić podstawowy element wyposażenia każdej kawiarni i restauracji.

Pokaż więcej wpisów z Luty 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel