KAWA Z POLSKICH PALARNI
( ilość produktów: 339 )
kawa ziarnista RMK Krakowska 225g
Regionalna Manufaktura Kawy - Krakowska
Skład: 80%Arabica / 20% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 225 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Połączenie Arabiki i Robusty w proporcji 80 do 20 stanowi klasyczną, prawie złotą proporcję w przypadku porannego espresso, które nie tylko musi wybornie smakować, ale przy tym musi przynosić znakomite pobudzenie. Idealna propozycja dla tych, którzy od kawy oczekują czegoś więcej niż pobudzenia.
W profilu sensorycznym dominuje czekolada i kremowo-orzechowe nuty.

kawa ziarnista RMK Gdańska 225g
Regionalna Manufaktura Kawy - Gdańska
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 225 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Propozycja dla osób, które nie potrzebują dużej dawki kofeiny, ale za to są fanami posmaku orzechów w czekoladzie mlecznej oraz karmelu. W tej 100% Arabice wszystko jest na odpowiednim poziomie: lekka kwasowość, delikatna goryczka i subtelna słodycz.
W profilu sensorycznym dominuje karmel, mleczna czekolada i orzech.

kawa Hard Beans KOLUMBIA El Vergel DECAF Natural 250g
KOLUMBIA El Vergel DECAF Natural
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Region:Tolima
Wysokość upraw:1450 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Red & Yellow Caturra
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: Metody przelewowe
Kolejna wersja Kolumbii El Vergel w wersji bezkofeinowej w wykonaniu opolskiego Hard Beans. Tym razem ziarna zostały obrobione metodą natural, co wzmocniło słodycz naparu. W profilu sensorycznym królują nuty truskawek, pomarańczy i marakui.

FIGA Brazylia Monte Carmelo NATURAL STRONG 1kg
BRAZYLIA Monte Carmelo NATURAL STRONG
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma: Cerrado, Monte Carmelo i Chapadao de Ferro
Odmiana botaniczna: Paraiso MG, Mundo Novo
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa pochodzi z plantacji Monte Carmelo i Chapadao de Ferro położonych w północno-zachodniej części regionu Minas Gerais we wschodniej części Brazylii. Minas Gerais jest regionem znanym na całym świecie z produkcji wysokojakościowej kawy.
Kawa palona w stopniu średnio-jasnym, charakteryzuje się niską kwasowością i wyraźną słodyczą. W smaku bardzo czekoladowa, z nutami karmelu.

kawa ziarnista Etno Cafe Yirgacheffe 250g
YIRGACHEFE
Profil palenia: Medium+
Kraj: Etiopia
Region: Yirgacheffee
Wysokość upraw: 1750-2200 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Arabika, Heirloom
Obróbka ziarna: Fully washed
Smak/aromat: Czekolada, wiśnie, jagody
Metoda przygotowywania:
- kawy do ekspresu kolbowego
- kawy do ekspresów automatycznych i kawiarek
Kawa rosnąca wysoko, trudna w uprawie, odwdzięczająca się za to wyjątkową subtelnością. Etno Yirgacheffe została wypalona z myślą o metodach ciśnieniowych i przelewowych. Ma dojrzały, złożony charakter, intensywne aromaty kwiatowe - szczególnie wyczuwalne mogą być bergamotki i migdały. Intensywna słodycz dopełniona jest lekką kwasowością i delikatną goryczą.

Etno Cafe Yirgacheffe 1 kg
YIRGACHEFE
Profil palenia: Medium+
Kraj: Etiopia
Region: Yirgacheffee
Wysokość upraw: 1750-2200 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Arabika, Heirloom
Obróbka ziarna: Fully washed
Smak/aromat: Czekolada, wiśnie, jagody
Metoda przygotowywania:
- kawy do ekspresu kolbowego
- kawy do ekspresów automatycznych i kawiarek
Kawa rosnąca wysoko, trudna w uprawie, odwdzięczająca się za to wyjątkową subtelnością. Etno Yirgacheffe została wypalona z myślą o metodach ciśnieniowych i przelewowych. Ma dojrzały, złożony charakter, intensywne aromaty kwiatowe - szczególnie wyczuwalne mogą być bergamotki i migdały. Intensywna słodycz dopełniona jest lekką kwasowością i delikatną goryczą.

Etno Cafe Abyssinian Highland 0,25 kg
Etno Cafe Abyssinian Highland 0,25 kg
Palarnia: Etno Cafe (Wrocław)
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Etiopia / Kolumbia
Odmiana botaniczna: Heirloom / różnorodna
Obróbka ziarna: Natural / washed
Smak/aromat: owoce, czekolada
Metoda przygotowywania:
- kawy do ekspresu kolbowego
- kawy do ekspresów automatycznych i kawiarek
Kawa powstała ze zbalansowanego współbrzmienia dwóch rodzajów ziaren. Etiopskie ziarna zapewniają cielistość naparu i dominujący owocowo-czekoladowy aromat, a kolumbijskie nadają nutę cynamonowej pikanterii i słodycz karmelu. Kompozycja polecana szczególnie do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek.

Kawa ziarnista Etno Cafe Fusion 0,25 kg
Fusion
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Opakowanie: 250g
Kraj pochodzenia: | Etiopia | Brazylia |
---|---|---|
Wysokość upraw: | ||
Odmiana botaniczna: | Heirloom | Bourbon |
Metoda obróbki: | washed | natural |
Stopień palenia (wg SCA): | ||
Profil smakowy: | Smak/Aromat: cytrynowo-czekoladowy / migdałowo-kwiatowy
|
|
Metoda przygotowywania: |
|
Wysokiej jakości blend, którego podstawą jest etiopska Yirgacheffe a uzupełnieniem brazylijski Santos. Aromat kwiatowo-migdałowy, dopełniony delikatną cytrusowością, do tego długi czekoladowy aftertaste.
Idealnie sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Również klasyczna kawa parzona zyska dzięki Fusion bogatszy, barwniejszy smak.

Kawa ziarnista Etno Cafe Fusion 1 kg
Fusion
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Opakowanie: 1000g
Kraj pochodzenia: | Etiopia | Brazylia |
---|---|---|
Wysokość upraw: | ||
Odmiana botaniczna: | Heirloom | Bourbon |
Metoda obróbki: | washed | natural |
Stopień palenia (wg SCA): | ||
Profil smakowy: | Smak/Aromat: cytrynowo-czekoladowy / migdałowo-kwiatowy
|
|
Metoda przygotowywania: |
|
Wysokiej jakości blend, którego podstawą jest etiopska Yirgacheffe a uzupełnieniem brazylijski Santos. Aromat kwiatowo-migdałowy, dopełniony delikatną cytrusowością, do tego długi czekoladowy aftertaste.
Idealnie sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Również klasyczna kawa parzona zyska dzięki Fusion bogatszy, barwniejszy smak.

Kawa ziarnista Etno Cafe InterContinental 0,25 kg
InterContinental
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Opakowanie: 250g
Kraj pochodzenia: | Etiopia | Brazylia | Kolumbia |
---|---|---|---|
Wysokość upraw: | |||
Odmiana botaniczna: | Heirloom | Bourbon | różnorodna |
Metoda obróbki: | natural | natural | washed |
Stopień palenia (wg SCA): | |||
Profil smakowy: | Smak/Aromat: owoce pestkowe / orzechy / mleczna czekolada
|
||
Metoda przygotowywania: |
|
ETNO Intercontinental to harmonijne połączenie kaw z Ameryki Południowej i Afryki. Dzięki odpowiedniemu skomponowaniu kaw można cieszyć się jednocześnie dwoma, na pozór przeciwległymi, światami - intensywną słodyczą orzechów i orzeźwiającą kwasowością owoców pestkowych. Ciemniejsze palenie pozwala na idealny efekt zarówno w ekspresach kolbowych, jak i automatycznych oraz kawiarkach.

kawa Mastro Antonio MEFISTO 1000g ziarnista
Palarnia: Mastro Antonio w Kołobrzegu
Skład: 60% Arabica / 40% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa
ziarnista
Opakowanie: 1000g, wyposażone w
specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Składa się z bardzo dobrych arabik odmiany Catuai i Bourbon z brazylijskich plantacji regionów Cerrado i Pocos de Caldas oraz z 40% świetnej robusty z Indii. Wypalone konkretnie i dość mocno do espresso.
Espresso jest zrównoważone, gładkie, gęste, lepkie. Dominują aromaty czekolady, orzechów.

kawa Mastro Antonio ARIADNA 1000g ziarnista
Palarnia: Mastro Antonio w Kołobrzegu
Skład: 80% Arabica / 20% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa
ziarnista
Opakowanie: 1000g, wyposażone w
specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Mieszanka pomyślana tak, aby mogła dać zadowalające efekty także w przypadku ekspresów domowych. Z założenia skonstruowana jest tak, aby uzyskać minimum kwaskowatości oraz maksimum percepowanej czekolady, słodycz oraz body. Reprezentuje espresso potente: mocne i zdecydowane, ale przy tym gęste i pozbawione szorstkości. Mitologiczna nazwa Ariadna jest ukłonem w stronę pań i śródziemnomorskim skojarzeniem.
Od paru lat Ariadna jest bestsellerem palarni Mastro Antonio. Doskonale sprawdza się w profesjonalnych barach i domowych kawiarenkach. Zawiera 80% świetnych arabik (Brazylia Cerrado, Brazylia Minas Gerais, India Mysore) oraz 20% mytej robusty z Indonezji lub Indii. Warto spróbować tej mieszanki, zaparzając ją innymi metodami: moka, aeropress, french press.

kawa Mastro Antonio STORMY WEATHER 1000g ziarnista
Palarnia: Mastro Antonio w Kołobrzegu
Skład:
100% arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa
ziarnista
Opakowanie: 1000g, wyposażone w
specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Mieszanka składa się z 3 rodzajów arabik:
Mieszanka do espresso. Jej nazwa nawiązuje do pięknej piosenki
w wykonaniu Etty Jones albo Luisa Armstronga — słodkiej, lirycznej ale i
wyrazistej.
Espresso jest słodkie, gładkie, gęste, jedwabiste. Dominują aromaty
czekolady, orzechów, zrównoważona goryczka, nie brak też ukrytej
kwaskowatości.

kawa ziarnista HAYB BLUE espresso blend 1000g
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic (Warszawa)
Skład: 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
W skład mieszanki Blue Republic wchodzą 3 arabiki:
- Brazylia Guaxupe
- Guatemala El Jaguar
- Etiopia Sidamo
Kawa charakteryzuje się wyraźną słodyczą z niewielką ilością
kwasowości. Pozostawia po sobie przyjemy posmak mlecznej czekolady.
W smaku wyczuwalne są nuty marcepanu i czarnej porzeczki.
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres
ciśnieniowy, kawiarka

kawa ziarnista HAYB BLACK espresso blend 1000g
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic(Warszawa)
Skład:
70% ARABICA / 30 ROBUSTA
Średnia
zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie:
1000g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość
kawy.
Mieszanka brazylijskiej arabiki z indyjską robustą.
Jest znakomitą bazą do mocnego, aromatycznego espresso we włoskim stylu.
Znakomicie sprawdzi się też w kawach mlecznych np. cappuccino czy late.
W smaku można wyczuć nuty gorzkiej czekolady i karmelu
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres
ciśnieniowy, kawiarka

Kawa ziarnista Etno Cafe Yellow Bourbon 0,25 kg
Yellow Bourbon
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Opakowanie: 250g
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Wysokość upraw: | 1150-1350 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Yellow Bourbon |
Metoda obróbki: | Natural |
Stopień palenia (wg SCA): | medium light |
Profil smakowy: | Smak/Aromat: czekoladowo-cytrynowo/orzechowy
|
Metoda przygotowywania: |
|
Yellow Bourbon to niezwykle popularna kompozycja brazylijskich ziaren o wyrazistej słodyczy orzechów z czekoladą uszlachetnionej subtelną nutą cytrynowej rzeźkości. Nadająca się świetnie do każdej metody parzenia - w ekspresach ciśnieniowych urzeka słodyczą, metody przelewowe uwydatniają natomiast jej szlachetną kwasowość.

Kawa ziarnista Etno Cafe Colombia Medellin 0,25 kg
Colombia Medellin
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Opakowanie: 250g
Kraj pochodzenia: | Kolumbia |
---|---|
Wysokość upraw: | 1100-1500 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Bourbon, Typica |
Metoda obróbki: | washed |
Stopień palenia (wg SCA): | medium light |
Profil smakowy: | Smak/Aromat: cytrusy /czekolada deserowa
|
Metoda przygotowywania: |
|
Colombia Medellin to w ofercie Etno najbardziej owocowa kawa. Palona z myślą o metodach przelewowych i ciśnieniowych. W espresso intensywnie owocowa z czekoladowym finiszem, natomiast zaparzana w ekspresie przelewowym traci odrobinę intensywność kwasowości. Idealnie wkomponuje się w kawy mleczne.

kawa Coffee Grange ESPRESSO GRANGE 250g ziarnista
Espresso Grange
Skład 100%
Arabica
Mała zawartość
kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie:
250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Skład: 40% Brazil, 40% Guatemala, 20% Colombia
Mieszanka trzech arabik, skomponowana tak, by dać najbardziej pełny smak. Dobrze zbalansowana kawa, w aromacie wyraźnie wyczuwalne migdały i prażone orzechy. W filiżance znaleźć można delikatne nuty wiśni oraz kandyzowanych czerwonych owoców, wyraźny smak orzecha laskowego i marcepanu. Pozostawia długi przyjemny posmak kakao i ciemnej czekolady.

kawa Mastro Antonio STORMY WEATHER 500g ziarnista
Palarnia: Mastro Antonio w Kołobrzegu
Skład:
100% arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa
ziarnista
Opakowanie: 500g, wyposażone w
specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Mieszanka składa się z 3 rodzajów arabik:
Mieszanka do espresso. Jej nazwa nawiązuje do pięknej piosenki
w wykonaniu Etty Jones albo Luisa Armstronga — słodkiej, lirycznej ale i
wyrazistej.
Espresso jest słodkie, gładkie, gęste, jedwabiste. Dominują aromaty
czekolady, orzechów, zrównoważona goryczka, nie brak też ukrytej
kwaskowatości.

kawa Mastro Antonio MEFISTO 500g ziarnista
Palarnia: Mastro Antonio w Kołobrzegu
Skład: 60% Arabica / 40% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa
ziarnista
Opakowanie: 500g, wyposażone w
specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Składa się z bardzo dobrych arabik odmiany Catuai i Bourbon z brazylijskich plantacji regionów Cerrado i Pocos de Caldas oraz z 40% świetnej robusty z Indii. Wypalone konkretnie i dość mocno do espresso.
Espresso jest zrównoważone, gładkie, gęste, lepkie. Dominują aromaty czekolady, orzechów.

kawa Cavallo ESPRESSO ROYAL PREMIUM 250g ziarnista
Cavallo Espresso Royal Premium
Skład 100%
Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa
ziarnista
Opakowanie: 250g, z
wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Skład: 42% Brazylia, 26% Gwatemala, 18% Kolumbia, 14% Tanzania
Znakomita mieszanka 4 wyselekcjonowanych arabik z różnych miejsc świata. Została skomponowana tak, aby uzyskać kawę o wyjątkowym, bogatym, złożonym i intensywnym smaku i aromacie. Jest to mieszanka premium dla wymagających kawoszy. Espresso jest zbilansowane o gładkim body. Charakteryzuje się złożoną kwasowością zrównoważoną słodyczą.

kawa Cavallo Z KAMYKA 250g ziarnista
Kawa Cavallo z Kamyka
Skład 60% Arabica / 40%
Robusta
Duża zawartość kofeiny
Kawa
ziarnista
Opakowanie: 250g, z
wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Intensywna kawa o czekoladowym charakterze. Mieszanka powstała aby przypomnieć smak kawy z dawnych czasów, powrócić do przeszłości, jednocześnie dodając wysoką jakość i profesjonalizm. Stanowi dobrą bazę do kaw mlecznych. Znakomicie sprawdzi się także przygotowana we french presie

kawa ziarnista HAYB BLUE espresso blend 250g
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic (Warszawa)
Skład: 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
W skład mieszanki Blue Republic wchodzą 3 arabiki:
- Brazylia Guaxupe
- Guatemala El Jaguar
- Etiopia Sidamo
Kawa charakteryzuje się wyraźną słodyczą z niewielką ilością
kwasowości. Pozostawia po sobie przyjemy posmak mlecznej czekolady.
W smaku wyczuwalne są nuty marcepanu i czarnej porzeczki.
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres
ciśnieniowy, kawiarka

kawa ziarnista HAYB YELLOW espresso blend 250g
HOW ARE YOU BREWING YELLOW 250g ziarnista
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic (Warszawa)
Skład: 100% ARABICA
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
W skład tej mieszanki wchodzą 2 arabiki: Brazylia Guaxupe i Gwatemala El Jaguar.
Sposób palenia sprawia, że kawa jest zrównoważona o bardzo niskiej kwasowości.
Znakomicie sprawdzi się jako baza do espresso, ale równie dobrze smakuje w kawach mlecznych.
W kawie powinniśmy wyraźnie wyczuć posmak orzechów laskowych i kakao.
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres ciśnieniowy, kawiarka

kawa Hard Beans ALPACA BLEND 1000g ziarnista
ALPACA BLEND
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia (40%), Gwatemala (30%), Etiopia (30%) |
---|---|
Region: | Santa Barbara, Campo das Vertentes, Sidama |
Odmiana botaniczna: | Caturra, Catuai, Heirloom, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai |
Obróbka: | natural, washed |
Nuty smakowe: | czarna herbata, migdałów, grejpfruta |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe: espresso, kawiarka |
Mieszaka trzech arabik jakości speciality: Brazylia Campo Das Vertentes, Gwatemala Mario Recinos oraz Etiopia Daye Bensa. W połączeniu dostajemy słodką mieszankę pod espresso, wyraziście owocową z dominującymi nutami czarnej herbaty, migdałów i grejpfruta.

kawa ziarnista Hard Beans PERU Cajamarca SHB 1000g ESPRESSO
Peru Cajamarca SHB 1kg
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Peru
Region: Jaen, Cajamarca
Wysokość upraw: 1600-2000 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Typica, Bourbon
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: Espresso
Ziarna pochodzące z Peru, wypalone w taki sposób, aby pełnię swojego smaku i aromatu rozwinąć po zaparzeniu w ekspresie kolbowym lub kawiarce. W filiżance możemy oczekiwać znakomicie zbalansowanego w smaku naparu. Delikatną kwasowość owoców cytrusowych, doskonale równoważy słodycz karmelu. Pozostawia po sobie przyjemny, odświeżający posmak.

kawa ziarnista Hard Beans BRAZYLIA Samambaia Yellow Bourbon 250g PRZELEW
BRAZYLIA SAMAMBAIA YELLOW BOURBON
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Region: Sul de Minas
Wysokość upraw: 1200 m n.p.m
Odmiana botaniczna: Yellow Bourbon
Metoda obróbki: pulped natural
Przeznaczenie: Metody przelewowe
Ziarna pochodzą z plantacji Sambaya, której właścicielem jest Henrique Dias Cambraia. Plantacja jest bardzo korzystnie zlokalizowana, co w połączeniu ze sprawnym i skutecznym zarządzaniem, ścisłej kontroli jakości i ciągłym szkoleniom, oraz oczywiście zaangażowaniem całego zespołu, daje wyjątkowy produkt. Kawa odznacza się nietypowym dla kaw brazylijskich profilem smakowym. Wyróżnia się herbacianym charakterem oraz znakomitym balansem pomiędzy słodyczą i owocową kwasowością. W smaku można wyczuć nuty ciasteczek, krówek i czerwonych jabłek.

kawa Coffee Grange FOUR SEASON 250g ziarnista
Coffee Grange FOUR SEASON
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Aromat tej kawy to harmonijne połączenie nut kwiatowych i marcepanowych. W smaku dominują marcepan i delikatne kwiatowe akcenty, które uzupełnia wyraźna owocowa kwasowość brzoskwini. Całość dopełnia długi, migdałowy posmak oraz soczyste, jedwabiste body, które zapewnia wyjątkowe doznania przy każdej filiżance.
Blend Four Seasons to wyjątkowa mieszanka kaw, której skład zmienia się w zależności od pory roku i dostępności najwyższej jakości surowców.
Wypalona została w tradycyjnym rzemieślniczym piecu, w taki sposób aby pełnię swojego smaku i aromatu uwalniała w espresso.

kawa ziarnista Hard Beans BRAZYLIA Samambaia Yellow Bourbon 250g ESPRESSO
BRAZYLIA FAZENDA SAMAMBAIA YELLOW BOURBON ESPRESSO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Region: Campo des Vertentes
Wysokość upraw: 1200 m n.p.m
Odmiana botaniczna: Yellow Bourbon
Metoda obróbki: pulped natural
Przeznaczenie: Espresso
Jest to nowa odsłona znanej już kawy Brazylia Samambaia. Tym razem wypalona w sposób, który docenią miłośnicy orzeźwiającego espresso.
Ziarna pochodzą z farmy Sambaya, której właścicielem jest Henrique Dias Cambraia. Dzięki bardzo korzystnej lokalizacji plantacji, oraz skutecznemu zarządzaniu, ścisłej kontroli jakości, ciągłemu doskonaleniu, a także oczywiście zaangażowaniu całego zespołu, otrzymujemy naprawdę wyjątkowy produkt.
Na plantacji znajduje się także specjalnie wydzielony teren, na którym Henrique eksperymentuje z nowymi odmianami i gatunkami krzewów, których jakość wielokrotnie została nagrodzona, między innymi otrzymały prestiżową nagrodę Cup of Excellence.
Napar charakteryzuje się nugatową słodyczą oraz orzechowymi nutami uzupełnionymi delikatną kwasowością jabłek.
Znakomicie smakuje także z dodatkiem mleka.

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Kwiat 1000g
SIĘ PRZELEWA - KWIAT
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Etiopia,
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Lekka, bardzo przyjemna kawa z Etiopii. Charakteryzuje się niską kwasowością oraz nutami herbacianymi, kwiatowymi i owocowymi. Sposób palenia sprawia że jest to kawa, która potrafi wybaczyć dużo błędów podczas parzenia i zawsze smakuje dobrze. Dzięki temu znakomicie sprawdzi się jako codzienna kawa. Jest to doskonała opcja dla osób zaczynających swoją przygodę z kawami przelewowymi a także do ekspresów przelewowych.

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Klasyk 1000g
SIĘ PRZELEWA - KLASYK
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Bardzo uniwersalny blend przeznaczony pod różne metody alternatywne takie jak dripper, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy itp. Większość jego składu (ponad 85%) stanowi Brazylia Cerado.
Jest to klasyczna, delikatna kawa o bardzo niskiej kwasowości. Dominują tu nuty mlecznej czekolady, kakao i orzechów. Świetnie się sprawdzi jako codzienna kawa. Dzięki swojemu klasycznemu, delikatnemu smakowi, zasmakuje także osobom, które do tej pory nie miały styczności z kawą przelewową. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i uniwersalna. Będzie dobrze smakować niezależnie od metody parzenia. Dlatego jest to znakomita propozycja dla osób zaczynających swoją przygodę z alternatywnymi metodami parzenia, ale także do ekspresów przelewowych.

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Owoc 1000g
SIĘ PRZELEWA - OWOC
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Rwanda,
Region: Rushashi,
Metoda obróbki: Natural,
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Bardzo przyjemna, owocowa, słodka kawa o niskiej kwasowości. Dzięki naturalnej obróbce, kawa zyskała mnóstwo owocowej słodyczy
Sposób palenia sprawia że jest to kawa, która potrafi wybaczyć dużo błędów podczas parzenia i zawsze smakuje dobrze. Dzięki temu znakomicie sprawdzi się jako codzienna kawa. Jest to doskonała opcja dla osób zaczynających swoją przygodę z kawami przelewowymi a także do ekspresów przelewowych.

kawa ziarnista Hard Beans BRAZYLIA Samambaia Yellow Bourbon 1000g PRZELEW
SAMAMBAIA Yellow Bourbon
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Region: Campo das Vertentes
Wysokość upraw: 1200 m.n.p.m
Odmiana botaniczna: Yellow Bourbon
Metoda obróbki: Pulped natural
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Brazylia Samambaia to niezwykle uniwersalna, bardzo przyjemna kawa. O doskonale zbilansowanym smaku. Ze względu na swój charakter, sprawdzi się w różnych metodach alternatywnego zaparzania kawy takich jak dripper, Chemex czy Aeropress, ale również ekspresy przelewowe. Dzięki niskiej kwasowości, docenią ją zarówno osoby rozpoczynające swoją przygodę z alternatywnymi metodami przenia, jak i bardziej doświadczeni home bariści.
Suchy aromat przywodzi na myśl ciasteczka oraz orzechy nerkowca. Natomiast po zaparzeniu, w smaku pojawiają się nuty czerwonych jabłek, orzechowych ciasteczek oraz krówek.

kawa ziarnista Hard Beans PERU Cajamarca SHB 1000g PRZELEW
Peru Cajamarca SHB 1kg
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Peru
Region: Jaen, Cajamarca
Wysokość upraw: 1600-2000 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Typica, Bourbon
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Klasyczna (ale na pewno nie nudna) kawa przeznaczona do zaparzania metodami alternatywnymi takimi jak dripper, Chemex czy Aeropress. Znakomicie zbilansowana, o średnim body. W smaku delikatna, przyjemna kwasowość cytrusów doskonale współgra ze słodyczą karmelu.

kawa ziarnista HAYB Brasil Dark Roast Espresso 1000g
Brazylia Cerrado Patrocinio
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Cerrado |
Odmiana botaniczna: | Mundo Novo/Yellow Catuai |
Wysokość upraw: | 1150 |
Obróbka: | Natural |
Profil: | karmel, kakao, rodzynki, słodkie i pełne body |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa pochodzi z upraw położonych około 15 km na wschód od miasta Patrocinio, w regionie Minas Gerais. Jest to niezwykły teren, zapewniający znakomite warunki do uprawy kawy, niespotykane w innych regionach Brazylii. Zawdzięcza to wyjątkowemu położeniu - w kraterze uśpionego wulkanu nazywanego przez miejscowych Chapadão de Ferro (Żelazny Płaskowyż). Wulkaniczna gleba jest niezwykle żyzna - bogata w składniki odżywcze i minerały. W połączeniu z korzystnymi warunkami klimatycznymi (ciepłe, wilgotne lato oraz oraz łagodna i sucha zima) oraz doświadczeniem i pasją plantatorów, otrzymujemy wyśmienite ziarna o tradycyjnym, ale nie nudnym profilu smakowym.
Kawa jest znakomicie zbilansowana. Charakteryzuje się zdecydowaną słodyczą i niską kwasowością oraz wysokim body. Nieco ciemniejszy sposób palenia wydobył nuty karmelu, kakao, oraz rodzynek. Znakomicie komponuje się z mlekiem tworząc wspaniałą bazę mlecznych specjałów, takich jak cappuccino czy flat white.

kawa ziarnista HAYB Yellow Dark Roast Espresso 250g
Yellow Dark Roast
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
50% | 50% | |
Kraj pochodzenia: | Brazylia | Gwatemala |
Region: | Cerrado | Huehuetenango |
Odmiana botaniczna: | Mundo Novo/Yellow Catuai | Caturra, Catuai, Bourbon |
Obróbka: | Natural | Washed |
Profil: | Orzechy, Czekolada, Śliwka, Wysokie body | |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
W skład tej mieszanki wchodzą 2 najpopularniejsze single z palarni HAYB: Brazylia Cerradoia Guaxupe i Gwatemala Huehuetenango.
Znakomicie zbilansowana kawa o wysokim body, która łączy najlepsze cechy poszczególnych singli - słodycz Brazylii i owocowość Gwatemali. Razem tworzą wyjątkową kompozycję o ciekawym smaku.
Dzięki nieco ciemniejszemu sposobowi palenia, kawa charakteryzuje się niższą kwasowością i bardziej zdecydowanym smakiem. Wyczuwalne są nuty orzechów, czekolady oraz śliwek.

kawa ziarnista HAYB Yellow Dark Roast Espresso 1kg
Yellow Dark Roast
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
50% | 50% | |
Kraj pochodzenia: | Brazylia | Gwatemala |
Region: | Cerrado | Huehuetenango |
Odmiana botaniczna: | Mundo Novo/Yellow Catuai | Caturra, Catuai, Bourbon |
Obróbka: | Natural | Washed |
Profil: | Orzechy, Czekolada, Śliwka, Wysokie body | |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
W skład tej mieszanki wchodzą 2 najpopularniejsze single z palarni HAYB: Brazylia Cerradoia Guaxupe i Gwatemala Huehuetenango.
Znakomicie zbilansowana kawa o wysokim body, która łączy najlepsze cechy poszczególnych singli - słodycz Brazylii i owocowość Gwatemali. Razem tworzą wyjątkową kompozycję o ciekawym smaku.
Dzięki nieco ciemniejszemu sposobowi palenia, kawa charakteryzuje się niższą kwasowością i bardziej zdecydowanym smakiem. Wyczuwalne są nuty orzechów, czekolady oraz śliwek.

kawa ziarnista Hard Beans BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES 1000g Espresso
BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Campo das Vertentes |
Wysokość upraw: | 900 - 1300 m n.p.m |
Odmiana botaniczna: | Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai |
Obróbka: | natural |
Nuty smakowe: | Nugat, czekolada, suszona figa |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe: espresso, kawiarka |
Zielone ziarno zostało zakupione zgodnie z zasadami Direct Trade. Oznacza to przede wszystkim zakup surowca pozyskanego w zrównoważony sposób bezpośrednio od plantatora. Przekłada się to nie tylko na najwyższą jakość kawy, ale również pełną transparentość samej kawy oraz jej uprawy. Ziarna z plantacji to palarni transportowane są w specjalnych workach Specialty Coffee Bags zaprojektowanych przez Universidade Federal De Lavras oraz BSCA Cafes Especiais Do Brasil. Bezpośrednio przekłada się to na jeszcze wyższą jakość produktu finalnego - czyli lepszą filiżankę kawę.
Jest to klasyczna brazylijska kawa. Znakomicie zrównoważona, czysta, rześka, delikatnie owocowa. W filiżance możemy oczekiwać nut nugatu, czekolady oraz suszonych fig.

kawa COFFEE LAB BRAZYLIA YELLOW BOURBON 1kg ESPRESSO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość
kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000
g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia
Region: Alto Moggiana, Sao Paulo
Obróbka: Pulped Natural
Profil sensoryczny: gorzka czekolada, czerwona pomarańcza
Odmiany botaniczne:Yellow Bourbon
Brazylijskie ziarno wypalone w warszawskiej palarni CoffeeLab. Wypalona w średnim stopniu, idealnie sprawdzi się w ekspresach kolbowych, ekspresach ciśnieniowych, kawiarkach, a nawet jako tradycyjna kawa parzona.

kawa ziarnista COFFEE LAB ESTATE BLEND 1kg ESPRESSO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość
kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000
g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: 80% Kolumbia, 20% Gwatemala
Region:Hulia, Huehuetenago
Obróbka: Washed, suszona na Słońcu
Profil sensoryczny: gorzka czekolada, wiśnia, toffi
Odmiany botaniczne:Typica, Caturra, Catuai, Bourbon
Wysokiej jakości kompozycja ziaren kolumbijskich i gwatemalskich. Wypalona z myślą o espresso - perfekcyjnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Idealna baza pod kawy mleczne.

kawa ziarnista COFFEE LAB ESTATE BLEND 250g ESPRESSO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość
kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250
g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: 80% Kolumbia, 20% Gwatemala
Region:Hulia, Huehuetenago
Obróbka: Washed, suszona na Słońcu
Profil sensoryczny: gorzka czekolada, wiśnia, toffi
Odmiany botaniczne:Typica, Caturra, Catuai, Bourbon
Wysokiej jakości kompozycja ziaren kolumbijskich i gwatemalskich. Wypalona z myślą o espresso - perfekcyjnie nadaje się do ekspresów ciśnieniowych. Idealna baza pod kawy mleczne.

kawa ziarnista COFFEE LAB FORZA BLEND 250g
Skład: 80% Arabica, 20% Robusta
Średniazawartość
kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250
g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj:Honduras / Brazylia/ Indie
Region Hulia / San Andres / Minas Herais
Obróbka: mokra oraz naturalna
Profil sensoryczny: Gorzka czekolada, karmel
Odmiany botaniczne:Typica, Caturra, Catuai, Bourbon
Wypalona w Warszawie mieszanka ziaren. Kompozycja ziaren południowoamerykańskich z indyjską robustą stworzona została z myślą o miłośnikach espresso. Domieszka wyśmienitej jakości robusty ujawnia w naparze aromaty gorzkiej czekolady, a świeżość arabik dodaje kompozycji słodyczy karmelu.

kawa ziarnista HAYB HONDURAS EVIN MORENO 250g
Honduras HONDURAS EVIN MORENO
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Honduras,
Region: Santa Barbara
Odmiana botaniczna: Pacas
Wysokość upraw: 1650 m.n.p.m
Metoda obróbki: Anaerobic washed
Profil sensoryczny: mleczna czekolada, herbata malinowa, mandarynka
Przeznaczenie: metody alternatywne
Pacas to bardzo rzadkie ziarno (oryginalnie wywodzące się z Salwadoru), tutaj też eksperymentalnie obrobione. Odmiana-rarytas w połączeniu z eksperymentalną obróbką dają niesamowicie soczysty produkt finalny.
W smaku wyczuwalne nuty herbaty malinowej, mandarynki i mlecznej czekolady.

kawa ziarnista Kafar 30/70 250g
30/70
Skład 70% Arabica, 30% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia, Uganda
Metoda obróbki: Arabika - myta, robusta - natural
Profil sensoryczny: Mleczna czekolada, orzechy laskowe,przyprawy korzenne..
Przeznaczenie: espresso
Mieszanka o klasycznych proporcjach arabiki do robusty (70-30) stanowi idealną bazę pod espresso. W smaku dominują nuty orzechowe i czekoladowe uzupełnione aromatem przypraw korzennych. Posiada kremowe body.
Znakomicie komponuje się z mlekiem, co sprawia, że stanowi doskonałą bazę do takich specjałów jak cappuccino czy latte.

kawa ziarnista PLUTON Gold 500g
PLUTON Gold 500g
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Pluton Gold to delikatna, wykwintna mieszanka ręcznie zbieranych ziaren arabiki pochodzących ze znakomitych Brazylijskich plantacji. Ziarna kupowane są bezpośrednio w plantacjach, w systemie "Direct Trade". Pozwala to na dokładniejszą kontrolę jakości całego procesu produkcji. Ziarna wypalane są w rzemieślniczy sposób w bębnowym piecu i pakowane bezpośrednio po wypaleniu. Jest to kawa o delikatnym, wysublimowanym smaku z wyczuwalnymi nutami mlecznej czekolady i prażonych orzechów.

kawa ziarnista Hard Beans Polska Parzucha 250g
Polska Parzucha
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g
Ukłon w stronę zagorzałych tradycjonalistów, czyli polska klasyka ale w nowoczesnym, bardziej wyrafinowanym wydaniu. Jest to kawa stworzona przede wszystkim do przygotowania tzw. Zalewajki.
Starannie dobrana kompozycja znakomitych ziaren arabik z pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej zachwyci każdego wysokim body oraz zbilansowanym smakiem o dominującej słodyczy dopełnionej delikatną kwasowością. Wyczuwalne są nuty orzechów włoskich i czekolady.

Kawa mielona Etno Cafe Domowa Mielona Yellow Bourbon 0,25 kg
Domowa Mielona Yellow Bourbon
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Opakowanie: 250g
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Wysokość upraw: | 1150-1350 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Yellow Bourbon |
Metoda obróbki: | Natural |
Stopień palenia (wg SCA): | medium light |
Profil smakowy: | Smak/Aromat: czekoladowo-cytrynowo/orzechowy
|
Metoda przygotowywania: |
|
Yellow Bourbon to niezwykle popularna kompozycja brazylijskich ziaren o wyrazistej słodyczy orzechów z czekoladą uszlachetnionej subtelną nutą cytrynowej rześkości.

kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Tropik 1000g
SIĘ PRZELEWA - TROPIK
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Kolumbia
Metoda obróbki: Natural,
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Kolejne wzbogacenie warszawskiego HAYB-u w serii Się Przelewa. Profil kawy skupiony jest wokół intensywności tropikalnych, dojrzałych owoców, rumu i karmelu. Wysoka słodycz, silna złożoność i niska kwasowość.
Podobnie jak pozostałe kawy z serii Się Przelewa, tak i tropik przygotowany został z myślą o metodach alternatywnych, jednak doskonale sprawdzi się także w ekspresach przelewowych.

kawa ziarnista HAYB Gwatemala Espresso 1000g
Gwatemala Huehuetenango
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
---|---|
Region: | Huehuetenango |
Odmiana botaniczna: | Caturra, Catuai, Bourbon |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Czerwone owoce, mleczna czekolada, cukier trzcinowy |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa pochodzi z upraw spod granicy z Meksykiem w zachodniej części Gwatemali. Odpowiednia wysokość i panujący w regionie Huehuetenango klimat przekładają się na najwyższej jakości ziarno. Wypalona w stopniu średnim-jasnym, owocowa, ale bez przesady, doskonale sprawdzi się zarówno w formie espresso, jak i w kawach mlecznych.
W profilu sensorycznym dominuje mleczna czekolada, ale z wyraźnie wyczuwalnymi czerwoni owocami. Słodycz naparu przywodzi na myśl cukier trzcinowy. Na początku intensywnie słodka, na finiszu wyczuwalna subtelna goryczka.

kawa ziarnista HAYB Gwatemala Espresso 250g
Gwatemala Huehuetenango
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
---|---|
Region: | Huehuetenango |
Odmiana botaniczna: | Caturra, Catuai, Bourbon |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Czerwone owoce, mleczna czekolada, cukier trzcinowy |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa pochodzi z upraw spod granicy z Meksykiem w zachodniej części Gwatemali. Odpowiednia wysokość i panujący w regionie Huehuetenango klimat przekładają się na najwyższej jakości ziarno. Wypalona w stopniu średnim-jasnym, owocowa, ale bez przesady, doskonale sprawdzi się zarówno w formie espresso, jak i w kawach mlecznych.
W profilu sensorycznym dominuje mleczna czekolada, ale z wyraźnie wyczuwalnymi czerwoni owocami. Słodycz naparu przywodzi na myśl cukier trzcinowy. Na początku intensywnie słodka, na finiszu wyczuwalna subtelna goryczka.

kawa ziarnista HAYB Gwatemala Dark Roast Espresso 1000g
Gwatemala Huehuetenango
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
---|---|
Region: | Huehuetenango |
Odmiana botaniczna: | Caturra, Catuai, Bourbon |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Deserowa czekolada, cukier trzcinowy |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa pochodzi z upraw spod granicy z Meksykiem w zachodniej części Gwatemali. Odpowiednia wysokość i panujący w regionie Huehuetenango klimat przekładają się na najwyższej jakości ziarno. Doskonale sprawdzi się w każdej wersji ciśnieniowej, szczególnie zaś w kawach mlecznych - przywodzi na myśl deser.
Kawa palona nieco ciemniej, co doskonale zredukowało kwasowość wyczuwalną w podstawowej wersji. W odbiorze ciemna czekolada, nuty deserowe, przełamana delikatną słodyczą cukru trzcinowego.

kawa ziarnista HAYB Gwatemala Dark Roast Espresso 250g
Gwatemala Huehuetenango
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
---|---|
Region: | Huehuetenango |
Odmiana botaniczna: | Caturra, Catuai, Bourbon |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Deserowa czekolada, cukier trzcinowy |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa pochodzi z upraw spod granicy z Meksykiem w zachodniej części Gwatemali. Odpowiednia wysokość i panujący w regionie Huehuetenango klimat przekładają się na najwyższej jakości ziarno. Doskonale sprawdzi się w każdej wersji ciśnieniowej, szczególnie zaś w kawach mlecznych - przywodzi na myśl deser.
Kawa palona nieco ciemniej, co doskonale zredukowało kwasowość wyczuwalną w podstawowej wersji. W odbiorze ciemna czekolada, nuty deserowe, przełamana delikatną słodyczą cukru trzcinowego.

kawa ziarnista Kafar MEKSYK Bellavista 250g
MEKSYK Bellavista
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Meksyk
Region:Bellavista
Odmiana botaniczna:Marcellesa, Caturra, Typica
Metoda obróbki:Washed
Profil sensoryczny: cytrusy, jałowiec, porzeczka
Przeznaczenie: Metody alternatywne
Kawa z południowego Meksyku, z regionu rozłożonego miedzy Pacyfikiem a Gwatemalą. Kawa o średniej kwasowości i dość niskim body.

kawa ziarnista Hard Beans BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES 1000g Przelew
BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Campo das Vertentes |
Wysokość upraw: | 900 - 1300 m n.p.m |
Odmiana botaniczna: | Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai |
Obróbka: | natural |
Nuty smakowe: | Nugat, czekolada, suszona figa |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Zielone ziarno zostało zakupione zgodnie z zasadami Direct Trade. Oznacza to przede wszystkim zakup surowca pozyskanego w zrównoważony sposób bezpośrednio od plantatora. Przekłada się to nie tylko na najwyższą jakość kawy, ale również pełną transparentość samej kawy oraz jej uprawy. Ziarna z plantacji to palarni transportowane są w specjalnych workach Specialty Coffee Bags zaprojektowanych przez Universidade Federal De Lavras oraz BSCA Cafes Especiais Do Brasil. Bezpośrednio przekłada się to na jeszcze wyższą jakość produktu finalnego - czyli lepszą filiżankę kawę.
Jest to klasyczna brazylijska kawa. Znakomicie zrównoważona, czysta, rześka, delikatnie owocowa. W filiżance możemy oczekiwać nut nugatu, czekolady oraz suszonych fig.

kawa ziarnista COFFEE PLANT Flow Juicy Fruit 800g
FLOW - JUICY FRUIT
Skład: 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 800g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Rwanda/Etiopia
Metoda obróbki: Myta
Profil sensoryczny: akacja, brzoskwinia, jaśmin, Morela, cytrusy
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
Mieszanka tego, co w ziarnach afrykańskich najlepsze - doskonałe połączenie orzeźwiającej owocowości z wyraźną kwiatową nuta.
Idealna propozycja dla kaw zaparzanych metodami przelewowymi, też tych zimnych - rześkość naparu miło uzupełni letnie dni. Kawa doskonale sprawdzi się w ekspresach przelewowych, jak i w metodach ręcznych.

kawa ziarnista COFFEE PLANT Flow Mellow Decaf 800g
FLOW -MELLOW BEZKOFEINOWA
Skład: 100% Arabica
Brak kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 800g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Przeznaczenie: metody alternatywne (drip, Chemex, Aeropress, ekspres przelewowy),
W smaku królują aromaty kakao, orzechów i ciastek, herbatników. Ciekawa propozycja wysokojakościowej kawy, którą można cieszyć się o każdej porze dnia (i nocy) bez konieczności martwienia się o kofeinę, Dedykowana metodom przelewowym, świetnie sprawdzi się w przelewowym ekspresie, jak i w metodach ręcznych.

kawa ziarnista Hard Beans Polska Parzucha 500g
Polska Parzucha
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500g
Ukłon w stronę zagorzałych tradycjonalistów, czyli polska klasyka ale w nowoczesnym, bardziej wyrafinowanym wydaniu. Jest to kawa stworzona przede wszystkim do przygotowania tzw. Zalewajki.
Starannie dobrana kompozycja znakomitych ziaren arabik z pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej zachwyci każdego wysokim body oraz zbilansowanym smakiem o dominującej słodyczy dopełnionej delikatną kwasowością. Wyczuwalne są nuty orzechów włoskich i czekolady.

kawa COFFEE PLANT Kolumbia Los Robles 250g
COFFEE PLANT Kolumbia Los Robles
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia:Kolumbia
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny:dojrzała czereśnia, winna kwasowość, mleczna czekolada
Kolumbia Finca Los Robles to kompozycja 3 odmian botanicznych: Colombia, Caturra oraz Castillo obrabianych na mokro. Doskonałe warunki klimatyczne sprzyjają uprawom kawowca wyśmienitej jakości, dlatego kolumbijska kawa jest szeroko doceniana na całym świecie.
Propozycja palarni Coffee Plant cieszy wyraźną słodyczą z winno-owocowym charakterem, kawa ma gładkie, wysokie body. Doskonale sprawdzi się w formie espresso, ale jako baza kaw mlecznych również zachwyca.

kawa COFFEE PLANT Kolumbia Los Robles 1000g
COFFEE PLANT Kolumbia Los Robles
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia:Kolumbia
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny:dojrzała czereśnia, winna kwasowość, mleczna czekolada
Kolumbia Finca Los Robles to kompozycja 3 odmian botanicznych: Colombia, Caturra oraz Castillo obrabianych na mokro. Doskonałe warunki klimatyczne sprzyjają uprawom kawowca wyśmienitej jakości, dlatego kolumbijska kawa jest szeroko doceniana na całym świecie.
Propozycja palarni Coffee Plant cieszy wyraźną słodyczą z winno-owocowym charakterem, kawa ma gładkie, wysokie body. Doskonale sprawdzi się w formie espresso, ale jako baza kaw mlecznych również zachwyca.

kawa ziarnista HAYB Peru Cajamarca 250g | ESPRESSO
PERU CAJAMARCA ESPRESSO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Peru |
---|---|
Odmiana botaniczna: | Cajamarca |
Obróbka: | Washed |
Profil: | kandyzowane owoce, migdały, biała czekolada |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Doskonale zbalansowana, kremowa, wyraziście słodka propozycja do espresso. W naparze pojawiają się kandyzowane owoce, a aftertaste przywodzi na kubki smakowe aromaty białej czekolady. Nieprzesadnie orzechowa, nieprzesadnie owocowa.

Hard Beans GWATEMALA San Martin Jilotepeque Washed 250g
GWATEMALA San Martin Jilotepeque Washed
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
---|---|
Region: | San Martín Jilotepeque |
Wysokość upraw: | 1800 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Bourbon, Typica, Caturra, Catuai |
Obróbka: | Washed |
Profil sensoryczny: | Syrop klonowy, pistacje, jabłko |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Jasno palone ziarna arabiki rosnące na wysokości około 1800 m n.p.m. w departamencie Chimaltenango, w pobliżu miasta San Martin Jilotepeque. Kawa z tego regionu pochodzi od małych producentów i obrabiana jest w mokrym młynie o nazwie „Beneficio Catalan”.
W naparze pojawiają się nuty syropu klonowego, jabłek i pistacji.

Coffee Pro BRAZYLIA Mogiana 1000g | ESPRESSO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie:1000 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia
Region: Jeriquara
Obróbka: Natural
Wysokość upraw: 900-1220 m n.p.m.
Odmiany botaniczne: Mundo Novo, Red Catuai.
Przeznaczenie: Espresso.
Znakomita kawa do klasycznego espresso. Napar charakteryzuje pełnym body i niską kwasowością. Czekoladowo-owocowy aftertaste.

Coffee Pro BRAZYLIA Mogiana 250g | ESPRESSO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie:250 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia
Region: Jeriquara
Obróbka: Natural
Wysokość upraw: 900-1220 m n.p.m.
Odmiany botaniczne: Mundo Novo, Red Catuai.
Przeznaczenie: Espresso.
Znakomita kawa do klasycznego espresso. Napar charakteryzuje pełnym body i niską kwasowością. Czekoladowo-owocowy aftertaste.

kawa ziarnista HAYB Kolumbia 250g | ESPRESSO
Kolumbia San Sebastian
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Kolumbia |
---|---|
Region: | Cauca |
Odmiana botaniczna: | Caturra, Castillo |
Wysokość upraw: | 1700-2000m.n.p.m. |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Cytrusy, pomarańcze, morele, mleczna czekolada |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa z okolic miasta San Sebastian, które, oprócz doskonałymi widokami, zachwyca również świetnymi warunkami do uprawy kawowca. Propozycja pozwala na uzyskanie soczyście owocowego espresso, gdzie słodycz doskonale miesza się z kwasowością.
Wypalona dość jasno, typowo w stylu warszawskiego HAYB-a. Doskonale sprawdzi się przede wszystkim w espresso i małej czarnej na podwójnym shocie, ale i miłośnicy lekkich cappuccino znajdą coś dla siebie.

kawa ziarnista HAYB Etiopia 250g | ESPRESSO
Etiopia
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Etiopia |
---|---|
Region: | Guji |
Obróbka: | Natural |
Profil: | Mleczna czekolada, truskawka, bergamotka |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa naturalnie słodka i owocowa, smakiem przywodzi na myśl ciepłe, letnie dni.
Wypalona dość jasno, typowo w stylu warszawskiego HAYB-a. Doskonale sprawdzi się przede wszystkim w espresso i małej czarnej na podwójnym shocie, ale i miłośnicy lekkich cappuccino znajdą coś dla siebie.

kawa ziarnista HAYB Etiopia 1000g | ESPRESSO
Etiopia
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Etiopia |
---|---|
Region: | Guji |
Obróbka: | Natural |
Profil: | Mleczna czekolada, truskawka, bergamotka |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa naturalnie słodka i owocowa, smakiem przywodzi na myśl ciepłe, letnie dni.
Wypalona dość jasno, typowo w stylu warszawskiego HAYB-a. Doskonale sprawdzi się przede wszystkim w espresso i małej czarnej na podwójnym shocie, ale i miłośnicy lekkich cappuccino znajdą coś dla siebie.

kawa COFFEE LAB Brewlab Candy 500g
Brewlab Candy
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Profil Sensoryczny: | Słodka, intensywna i delikatnie owocowa |
---|---|
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Ziarenka pochodzą głównie z Ameryki Centralnej i Południowej, obrabianye metodą natural, choć część ziaren obrobiona została metodą mytą - aby lepiej zbalansować i urozmaicić smak. Kawa doskonała pod dripa lub przelew, niewymagająca, łatwa w parzeniu i mocno owocowa. Idealna kawa na co dzień!

kawa COFFEE LAB Brewlab Floral 500g
Brewlab Floral
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 500g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Profil Sensoryczny: | Kwiatowa, lekko cytrusowa |
---|---|
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Ziarenka pochodzą głównie z Etiopii, choć z dodatkiem innych kaw o kwiatowym profilu. Obrabiane na mokro. Kawa doskonała pod dripa lub przelew, niewymagająca, łatwa w parzeniu i mocno owocowa. Idealna kawa na co dzień!

kawa ziarnista RMK Białostocka 225g
Regionalna Manufaktura Kawy - Białostocka
Skład: 70%Arabica / 30% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 225 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Białostocka to połączenie wyselekcjonowanych odmian Arabiki i dobrej jakości Robusty. Doskonale sprawdzi się w espresso, jak i dużych kawach czarnych lub w wyrazistym cappuccino.
Napar o dość wysokiej goryczy i subtelnej słodyczy, z bardzo niską kwasowością. W profilu sensorycznym dominuje czekolada i orzechowe nuty.

kawa ziarnista RMK Wrocławska 225g
Regionalna Manufaktura Kawy - Wrocławska
Skład: 50%Arabica / 50% Robusta
Wysoka zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 225 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mocno pobudzająca mieszanka indyjskiej Robusty i amerykańskich Arabik (głownie brazylijskich). Kawa dla miłośników mocnych naparów, z wysokim poziomem szlachetnej goryczki.
W profilu sensorycznym dominują nuty orzechowe z gorzką czekoladą. Doskonale sprawdzi się w każdym specjale kawowym - od intensywnego espresso, do wyrazistego latte - kawa na pewno nie zgubi się w mleku.

kawa ziarnista RMK Poznańska 225g
Regionalna Manufaktura Kawy - Poznańska
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 225 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Poznańska to 100% Arabika o złożonym i wyrafinowanym profilu sensorycznym, która zadowoli niejednego konesera. W profilu sensorycznym dominują nuty korzenne i orzechowe, z wyraźnym posmakiem migdałów i wanilii. W tle wyczuwalna również owocowa świeżość i kwasowość.

kawa ziarnista RMK Łódzka 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Łódzka
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mieszankę Łódzką charakteryzuje wyczuwalna nuta migdałowo-karmelowa, zbalansowana gorycz połączona z delikatną, wiśniową kwasowością. Ta mieszanka arabik posiada niewielką zawartość kofeiny, dzięki czemu można delektować się kawą niezależnie od pory dnia.

kawa ziarnista RMK Łódzka 225g
Regionalna Manufaktura Kawy - Łódzka
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 225 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mieszankę Łódzką charakteryzuje wyczuwalna nuta migdałowo-karmelowa, zbalansowana gorycz połączona z delikatną, wiśniową kwasowością. Ta mieszanka arabik posiada niewielką zawartość kofeiny, dzięki czemu można delektować się kawą niezależnie od pory dnia.

kawa ziarnista RMK Siedlecka 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Siedlecka
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Wysublimowane połączenie różnych ziaren kawy arabica. Delikatna i harmonizująca, przeplatają się w niej nuty orzechowe, migdałowe i owocowe. Świetnie smakuje jako espresso, uwalniając pełnię swoich aromatów, natomiast po dodaniu mleka da nam niezwykle aromatyczne i delikatne latte lub cappuccino.

kawa ziarnista RMK Siedlecka 225g
Regionalna Manufaktura Kawy - Siedlecka
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 225 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Wysublimowane połączenie różnych ziaren kawy arabica. Delikatna i harmonizująca, przeplatają się w niej nuty orzechowe, migdałowe i owocowe. Świetnie smakuje jako espresso, uwalniając pełnię swoich aromatów, natomiast po dodaniu mleka da nam niezwykle aromatyczne i delikatne latte lub cappuccino.

kawa ziarnista RMK Lubelska 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Lubelska
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Połączenie arabik z Brazylii, Etiopii i Meksyku. Wyczuwalna nuta karmelowo-czekoladowa idealnie podkreśli smak espresso oraz nada wyjątkowy charakter kawy americano. Delikatnie wyczuwalna gorycz z idealnie zbalansowaną kwasowością na pewno zaskoczy niejednego kawosza. Posiada niską zawartość kofeiny, dzięki czemu sprawdzi się o każdej porze dnia.

kawa ziarnista RMK Lubelska 225g
Regionalna Manufaktura Kawy - Lubelska
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 225 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Połączenie arabik z Brazylii, Etiopii i Meksyku. Wyczuwalna nuta karmelowo-czekoladowa idealnie podkreśli smak espresso oraz nada wyjątkowy charakter kawy americano. Delikatnie wyczuwalna gorycz z idealnie zbalansowaną kwasowością na pewno zaskoczy niejednego kawosza. Posiada niską zawartość kofeiny, dzięki czemu sprawdzi się o każdej porze dnia.

kawa ziarnista RMK Szczecińska 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Szczecińska
Skład: 40%Arabica / 60% Robusta
Wysoka zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mocna i gęsta. Składa się w 40% z ziaren Arabiki i w 60% z Robusty. Przewaga robusty zapewnia wysoką zawartość kofeiny. Jest to zatem kawa idealna dla tych, którzy potrzebują natychmiastowego pobudzenia. Świetnie smakuje zwłaszcza w kawach z mlekiem, takich jak cappuccino czy latte.
W profilu sensorycznym dominują orzechy, prażone migdały i gorzka czekolada.

kawa ziarnista RMK Szczecińska 225g
Regionalna Manufaktura Kawy - Szczecińska
Skład: 40%Arabica / 60% Robusta
Wysoka zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 225 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mocna i gęsta. Składa się w 40% z ziaren Arabiki i w 60% z Robusty. Przewaga robusty zapewnia wysoką zawartość kofeiny. Jest to zatem kawa idealna dla tych, którzy potrzebują natychmiastowego pobudzenia. Świetnie smakuje zwłaszcza w kawach z mlekiem, takich jak cappuccino czy latte.
W profilu sensorycznym dominują orzechy, prażone migdały i gorzka czekolada.

kawa ziarnista RMK Radomska 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Radomska
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Połączenie arabik z Ameryki Środkowej i Południowej. Subtelnie przeplatają się w niej nuty czekoladowe, orzechowe i korzenne. Z uwagi na dobór surowca, kawa ma nieco wyższą słodycz, niższą kwasowość. Polecana zwłaszcza do espresso i delikatnych kaw z niewielką ilością mleka.

kawa ziarnista RMK Radomska 225g
Regionalna Manufaktura Kawy - Radomska
Skład: 100%Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 225 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Połączenie arabik z Ameryki Środkowej i Południowej. Subtelnie przeplatają się w niej nuty czekoladowe, orzechowe i korzenne. Z uwagi na dobór surowca, kawa ma nieco wyższą słodycz, niższą kwasowość. Polecana zwłaszcza do espresso i delikatnych kaw z niewielką ilością mleka.

kawa ziarnista RMK Toruńska 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Toruńska
Skład: 50%Arabica / 50% Robusta
Wysoka zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mocno pobudzająca mieszanka brazylijskich Arabik i charakternej Robusty. Mieszanka doskonała dla miłośników mocnego espresso, w profilu sensorycznym dominują nuty orzechów, czekolada i przyprawy korzenne.

kawa ziarnista RMK Toruńska 225g
Regionalna Manufaktura Kawy - Toruńska
Skład: 50%Arabica / 50% Robusta
Wysoka zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 225 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mocno pobudzająca mieszanka brazylijskich Arabik i charakternej Robusty. Mieszanka doskonała dla miłośników mocnego espresso, w profilu sensorycznym dominują nuty orzechów, czekolada i przyprawy korzenne.

Coffee Pro Gwatemala Rio Azul 1000g | ESPRESSO
GWATEMALA RIO AZUL
Skład: 100% arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem
chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: Gwatemala
Region: Huehuetenango
Producent: Rio Azul EP
Wysokość upraw: 1500-1800m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Bourbon, Catuai, Caturra
Obróbka: Washed
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny: żurawina, czekolada, orzechy

FIGA Brazylia Monte Carmelo NATURAL 250g
BRAZYLIA Monte Carmelo Natural
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma: Cerrado, Monte Carmelo i Chapadao de Ferro
Odmiana botaniczna: Paraiso MG, Mundo Novo
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa pochodzi z plantacji Monte Carmelo i Chapadao de Ferro położonych w północno-zachodniej części regionu Minas Gerais we wschodniej części Brazylii. Minas Gerais jest regionem znanym na całym świecie z produkcji wysokojakościowej kawy.
Kawa charakteryzuje się średnią kwasowością i wyraźną słodyczą. W smaku dominują nuty czekolady, orzechów i karmelu - klasyczna brazylijska kawa!

FIGA Brazylia Monte Carmelo NATURAL STRONG 250g
BRAZYLIA Monte Carmelo NATURAL STRONG
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma: Cerrado, Monte Carmelo i Chapadao de Ferro
Odmiana botaniczna: Paraiso MG, Mundo Novo
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa pochodzi z plantacji Monte Carmelo i Chapadao de Ferro położonych w północno-zachodniej części regionu Minas Gerais we wschodniej części Brazylii. Minas Gerais jest regionem znanym na całym świecie z produkcji wysokojakościowej kawy.
Kawa palona w stopniu średnio-jasnym, charakteryzuje się niską kwasowością i wyraźną słodyczą. W smaku bardzo czekoladowa, z nutami karmelu.

FIGA Tutti Frutti 9 blend 1kg
Tutti Frutti 9 blend
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia, Kolumbia
Farma:Monte Carmelo, Cauca
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Tutti Frutti to sezonowa mieszanka palarni Figa, która zmienia się wraz z porami roku. Tym razem mieszankę skomponowano z czekoladowej Brazylii i mocno owocowej Kolumbii. Warto spróbować, póki jest!

FIGA Brazylia Monte Carmelo natural 250g | PRZELEW
FIGA Brazylia Monte Carmelo natural 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma: Cerrado, Monte Carmelo i Chapadao de Ferro
Odmiana botaniczna: Paraiso MG, Mundo Novo
Wysokość upraw: 800-1300 m n.p.m.
Profil sensoryczny: czekolada, orzechy, karmel
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: metody alternatywne
Kawa pochodzi z plantacji Monte Carmelo i Chapadao de Ferro położonych w północno-zachodniej części regionu Minas Gerais we wschodniej części Brazylii. Minas Gerais jest regionem znanym na całym świecie z produkcji wysokojakościowej kawy.
Region upraw charakteryzują stabilne warunki pogodowe, niezależnie od pory roku. Dogodny klimat w połączeniu z żyzną, wulkaniczną glebą pozwalają cieszyć się kawą najwyższej jakości, o czystych nutach smakowych.

FIGA Tutti Frutti 9 blend 250g | PRZELEW
Tutti Frutti 9 blend
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia/ Kolumbia
RegionCerrado, Monte Carmelo, Chapadao de Ferro / Cauca
Metoda obróbki: Natural
Profil sensoryczny: czekolada, owoce, średnia kwasowość
Przeznaczenie: metody alternatywne
Tutti Frutti to sezonowa mieszanka palarni Figa, która zmienia się wraz z porami roku. Tym razem mieszankę skomponowano z czekoladowej Brazylii (65%) i mocno owocowej Kolumbii (35%). Warto spróbować, póki jest!

LOKALNA PALARNIA KAWY Blend 07 Brazylia/Indie 1kg
Skład: 60% Arabica, 40% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia, Indie
Profil sensoryczny: melon, marcepan, migdał, gorzka czekolada
Przeznaczenie: Espresso.
Mieszanka słodkich ziaren brazylijskich z intensywną, indyjską robustą. Kawa o niskiej kwasowości i intensywnym smaku. Bardzo przyjemny profil smakowy, w którym dominują migdały i marcepan. Dzięki domieszce robusty, mieszanka świetnie sprawdzi się w kawach mlecznych.

LOKALNA PALARNIA KAWY Blend 08 Brazylia/Indie 1kg
Skład: 80% Arabica, 20% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia, Indie
Profil sensoryczny: czekolada deserowa, marcepan, orzech włoski
Przeznaczenie: Espresso.
Mieszanka słodkich ziaren brazylijskich z intensywną, indyjską robustą. Kawa o niskiej kwasowości i intensywnym smaku. Bardzo przyjemny profil smakowy, w którym dominują deserowa czekolada i orzechy. Dzięki niewielkiej domieszce robusty, kawa ma nieco mocniej zarysowane nuty smakowe, nie zawiera jednak bardzo dużo kofeiny.

LOKALNA PALARNIA KAWY Na każdy dzień Brazylia/Kolumbia 250g
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia, Kolumbia
Profil sensoryczny: palony cukier, gorzka czekolada
Przeznaczenie: Espresso.
Mieszanka ziaren brazylijskich i kolumbijskich, wypalana nieco ciemniej, dzięki czemu kwasowość jest niemal niewyczuwalna. W smaku dominują nuty gorzkiej czekolady i palonego cukru. Znakomicie komponuje się z mlekiem, co sprawia, że stanowi doskonałą bazę do takich specjałów jak cappuccino czy latte.

LOKALNA PALARNIA KAWY Na każdy dzień 250g | PRZELEW
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: 70% Brazylia, 30% Kolumbia
Metoda obróbki: Pulp natural / Myta
Profil sensoryczny: melon, czekolada deserowa
Przeznaczenie: metody przelewowe
Mieszanka ziaren brazylijskich i kolumbijskich, wypalana z myślą o alternatywnych metodach parzenia. Kawa ma niską kwasowość, w smaku dominuje deserowa czekolada z nutami słodkiego melona. Świetnie sprawdzi się jako kawa codziennie i w szybkim przelewie.

BeMyBean Kolumbia Valle del Cauca 1kg | ESPRESSO
Kolumbia Valle del Cauca
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Farma: Valle del Cauca
Odmiana botaniczna: Cautai, typica, bourbon, castillo
Wysokość upraw: 1700 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Kawa wypalana z myślą o espresso o głębokim, gęstym smaku, z orzeźwiającymi, kwaskowatymi aromatami. W kawach z mlekiem staje się nieco bardziej owocowa, deserowa.
W naparze z tej Kolumbii dominuje kwasowość i owocowe nuty wiśni i żurawiny. Przyjemnym urozmaiceniem jest tu karmelowa słodycz, która dodaje głębi smaku.

BeMyBean Kolumbia Valle del Cauca 250g | ESPRESSO
Kolumbia Valle del Cauca
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Farma: Valle del Cauca
Odmiana botaniczna: Cautai, typica, bourbon, castillo
Wysokość upraw: 1700 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Kawa wypalana z myślą o espresso o głębokim, gęstym smaku, z orzeźwiającymi, kwaskowatymi aromatami. W kawach z mlekiem staje się nieco bardziej owocowa, deserowa.
W naparze z tej Kolumbii dominuje kwasowość i owocowe nuty wiśni i żurawiny. Przyjemnym urozmaiceniem jest tu karmelowa słodycz, która dodaje głębi smaku.

BeMyBean Funky Bean 1kg | ESPRESSO
Funky Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Funky Bean to mieszanka, która zmienia się sezonowo. Podstawą blendu zawsze jest ziarno obrabiane metodą natural dające delikatną słodycz suszonych owoców oraz nuty funky.
Dedykowana metodom ciśnieniowym, ale świetnie się sprawdzi również w ekspresach przelewowych typu Moccamaster, gdzie wyciągniemy z niej bardzo wysoką słodycz, lekką kwasowość i odrobinę goryczki.

BeMyBean Heavy Bean 1kg | ESPRESSO
Heavy Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma:Minas Gerais
Odmiana botaniczna:
Mundo Novo, Bourbon, Catuai
Wysokość upraw: 1100 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Pulped natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa palona pod espresso, z myślą o fanach nieco intensywniejszej smakowo kawy. Dzięki nieco ciemniejszemu stopniu palenia kawa zyskuje uniwersalność i gwarantuje brak nudy. W zależności od wybranej metody parzenia, a nawet specjału kawowego, jest kwasowość może się zmieniać, czasem jest bardziej owocowa, czasem po prostu słodsza, zawsze jednak dominują nuty czekolady, nugatu i cukru trzcinowego.
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.

BeMyBean Boogie Bean 1kg | ESPRESSO
Boogie Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma:Minas Gerais
Odmiana botaniczna:
Mundo Novo, Bourbon, Catuai
Wysokość upraw: 750-1100 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Pulped natural
Przeznaczenie: espresso
Klasyczna Brazylia, o delikatnej słodyczy i goryczce, z niską kwasowością. Jeśli chcemy jednak uzyskać nieco bardziej rześki napar, palarnia sugeruje delikatnie zwiększyć dozę przy jednoczesnym zmniejszeniu uzysku.
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.

BeMyBean Boogie Bean 250g | ESPRESSO
Boogie Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma:Minas Gerais
Odmiana botaniczna:
Mundo Novo, Bourbon, Catuai
Wysokość upraw: 750-1100 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Pulped natural
Przeznaczenie: espresso
Klasyczna Brazylia, o delikatnej słodyczy i goryczce, z niską kwasowością. Jeśli chcemy jednak uzyskać nieco bardziej rześki napar, palarnia sugeruje delikatnie zwiększyć dozę przy jednoczesnym zmniejszeniu uzysku.
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.

BeMyBean Kolumbia Popayan DECAF 250g | PRZELEW
Kolumbia Popayan DECAF
Skład 100% Arabica
Brak kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Kolumbia
Farma:Popayan
Odmiana botaniczna: Castillo, Catimor, Typica, Caturra
Wysokość upraw:1800 m n.p.m.
Metoda obróbki: Natural / Sugarcane decaf
Przeznaczenie: metody alternatywne
Propozycja dla osób, które muszą ograniczać ilość spożywanej kofeiny, ale wciąż nie chcą sobie odmawiać znakomitej kawy. W profilu sensorycznym dominuje soczysta owocowość - mirabelka, sok z czarnej porzeczki, nektarynka.
Kawa pozbawiana jest kofeiny metodą Sugar cane ethyl acetate processing - po zebraniu ziarno jest myte i traktowane parą wodną (aby ziarno napęczniało), następnie kawa jest opłukiwana octanem etylu który rozpuszcza kofeinę. Po tym procesie ziarna są ponownie myte wodą, traktowane parą wodną i suszone tak, aby obniżyć poziom wilgotności kawy.