Espresso to symbol słonecznej Italii i kawa dla prawdziwych koneserów kofeinowych naparów. Wyrazista w smaku, aromatyczna i pobudzająca potrafi postawić na nogi nawet najbardziej sennych i zmęczonych. Przygotowanie espresso doskonałego to jednak nie lada wyzwanie. Konieczne są oczywiście najwyższej jakości, wyselekcjonowane ziarna, odpowiedni sprzęt, ale także ogromne doświadczenie. Przede wszystkim espresso powinno mieć 25 ml objętości i być podawane w podgrzanych filiżankach wykonanych z grubej porcelany. Wierzch zwieńczać ma crema - gęsta orzechowo-brązowa pianka, pośrodku znajdować się ciemnobrązowe body (ciało), zaś na samym dnie tzw. serce, czyli esencja espresso.
Dziś, najbardziej popularne odmiany kawy możemy kupić relatywnie tanio. Wysokiej jakości ziarna mogą osiągać jednak cenę, która niejednemu zawróci w głowie. I chociaż w tych najdroższych cenę obecnie dyktują bardziej narosłe wokół nich legendy, aniżeli rzadkie występowanie, to nadal pobudzają… głównie wyobraźnię. Może dlatego, że historia tych odmian często jest bardziej bogata niż ich smak. Poznajcie najdroższe kawy światy.
O ile część z nas potrafi rozróżnić podstawowe rodzaje kaw – espresso od americano i cappuccino od caffè latte, o tyle z pozostałymi pozycjami w menu najlepszych kawiarni niemal wszyscy mamy już problem. Ristretto, Lungo, Mocha, Macciato, Corretto, Romano – co kryje się pod tymi dość dziwnie brzmiącymi nazwami?
Kolumbia powszechnie znana jest jako kraj, w którym produkuje się jedne z najlepszych kaw na świecie. Położenie geograficzne i klimat panujący w tym południowoamerykańskim państwie są wprost idealne do uprawy krzewów kawowca. Dodatkowo głęboko zakorzeniona tradycja plantatorów oraz silne wsparcie państwa sprawiają, że kolumbijskie ziarna są naprawdę wysokiej jakości.
Nie każdy potrafi zaparzyć naprawdę smaczną, aromatyczną kawę. Są jednak i tacy, którzy z kofeinowego naparu potrafią uczynić prawdziwe dzieło sztuki. We Włoszech, mekce najlepszych kaw na świecie osoby posiadające takie umiejętności, przygotowujące i serwujące gościom kawiarni i restauracji doskonałą małą czarną i kawy mleczne na jej bazie, a także różnego rodzaju drinki i koktajle alkoholowe, nazywane są baristami. W Polsce i pozostałych krajach europejskich rozróżnia się natomiast te dwie funkcję – za alkohole odpowiedzialny jest barman, barista natomiast zajmuje się wyłącznie kawą.
Jeśli chcecie zrozumieć Włochy, musicie odwiedzić Lombardię, gdzie góry doliny i jeziora łączą się z ponad z kilkoma tysiącami lat cywilizacji. Gwarne, lombardzkie miasta pachną kuchnią całego Półwyspu Apenińskiego, a także doskonałą kawą. To właśnie tu znajduje się jedna z najstarszych włoskich palarni, czyli Varesina Caffe. Poznajmy bliżej Lombardię i kolejną palarnię miesiąca!
Kiedy pijemy filiżankę małej czarnej w domu lub kawiarni nie zastanawiamy się zazwyczaj, w jakich warunkach rosną kawowce i kiedy zbiera się ich owoce, które po odpowiedniej obróbce zamieniają się aromatyczny i pobudzający napój. Jeśli jesteście ciekawi, skąd bierze się kawa, to koniecznie przeczytajcie nasz kolejny wpis!
Wbrew pozorom kawa to nie tylko wyśmienity napój o delikatnych nutach smakowych, orzechowych, cytrusowych bądź kwiatowych oraz świetnych właściwościach pobudzających. To również genialny produkt do pielęgnacji skóry twarzy, ciała oraz włosów. Lepszy niż niejeden kosmetyk ze sklepowych półek w najlepszych drogeriach.