KAWA DO EKSPRESU
( ilość produktów: 386 )
kawa ziarnista Agust GENTILE 100% ARABICA 500g
Agust GENTILE
kawa ziarnista
opakowanie 500g
Najważniejsze cechy

Skład: 100% ARABICA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Brescia, Lombardia

Profil smakowy

Bogactwo kwiatowych aromatów w mieszance ziaren z Ameryki Centralnej stworzonej dla wrażliwego podniebienia łaknącego szlachetnych smaków. Naturalnie niska zawartość kofeiny napełnia energią i łagodnie pobudza w sposób charakterystyczny dla ziaren arabikowych. Orzechowa trwała crema stanowi ukoronowanie gęstego body pozostawiającego na języku wspomnienie dojrzałych egzotycznych owoców. Niesłychane zestawienie kwaskowatości i głębi smaku. Ani jednego niewłaściwego ziarna i w rezultacie ani jednej niepożądanej kropli.
Palarnia Agust należy do tej niewielkiej liczby palarni we Włoszech, które stosują optyczną selekcję zielonych ziaren, gdzie odrzucane są te, których kolor świadczy o braku jednorodności dojrzałego ziarna.
Mieszanka posiada certyfikat CSC (Caffe' Speciali Certificati) przyznawany przez organizację Associazione Caffe` Speciali Certificatii - gwarantujący, że cały proces: począwszy od wyboru plantacji a skończywszy na procesie palenia jest ściśle monitorowany przez niezależnych ekspertów dbających o przestrzeganie restrykcyjnych wymagań.
CAFE' SILESIA JEST OFICJALNYM IMPORTEREM PALARNI AGUST W POLSCE.

kawa ziarnista Agust ELEGANTE 250g
Agust ELEGANTE
kawa ziarnista
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 85% ARABICA / 15% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Brescia, Lombardia

Profil smakowy

Ciepłe miodowo-czekoladowe aromaty kuszą intensywnym zapachem. Owoce wyczuwalne w orzeźwiającej gamie przechodzą od świeżej kwaskowatości do delikatnie muskającej podniebienie słodyczy. Przedłużeniem kolejnych łyków jest doskonały posmak pozostający na podniebieniu.
Co więcej, Caffe' Agust należy do tej niewielkiej liczby palarni we Włoszech, które stosują optyczną selekcję zielonych ziaren, gdzie odrzucane są te, których kolor świadczy o braku jednorodności dojrzałego ziarna.
Mieszanka posiada certyfikat CSC (Caffe' Speciali Certificati) przyznawany przez organizację Associazione Caffe` Speciali Certificatii - gwarantujący, że cały proces: począwszy od wyboru plantacji a skończywszy na procesie palenia jest ściśle monitorowany przez niezależnych ekspertów dbających o przestrzeganie restrykcyjnych wymagań.
CAFE' SILESIA JEST OFICJALNYM IMPORTEREM PALARNI AGUST W POLSCE

kawa ziarnista Agust NATURA EQUA 250g
Agust Natura Equa
kawa ziarnista
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 100% ARABICA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Brescia, Lombardia

Profil smakowy

Niezwykle ceniona mieszanka ze względu na jej łagodność i zbalansowanie smakowe. Kompozycja ziaren pochodzących z krajów Ameryki Centralnej i Południowej. Ziarna zbierane są na niewielkich plantacjach na wysokości od 1400 do 1900 m n.p.m. Jej wyjątkowość polega na "zdolności do tworzenia" zarówno balsamicznego espresso jak i aksamitnych kompozycji mlecznych, w których na pierwszy plan wybijają się nuty czekoladowe zamiast kwaskowato-owocowych - tak silnie dominujących w espresso.
Palarnia Agust należy do tej niewielkiej liczby palarni we Włoszech, które stosują optyczną selekcję zielonych ziaren, gdzie odrzucane są te, których kolor świadczy o braku jednorodności dojrzałego ziarna.
Posiada certyfikat FairTrade(Sprawiedliwy Handel), przyznawany przez Fairtrade Labelling Organizations Internationalez, jest on nie tylko symbolem, ale również gwarancją, że kawa pochodzi z upraw, gdzie nie są stosowane nawozy sztuczne. A jej uprawa pociągnęła za sobą również działania aktywizujące społeczność Trzeciego Świata w tym między innymi edukację podstawową.
Dlatego jest to kawa nie tylko dla poszukujących w pełni naturalnych ziaren, ale również dla tych, którym leży na sercu wszelkie działanie pro-ekologiczne i pro-ludzkie.
Mieszanka odznaczona ZŁOTYM MEDALEM, podczas International Coffee Tasting 2008 oraz 2010.

kawa ziarnista Agust GENTILE 100% ARABICA 250g
Agust GENTILE
kawa ziarnista
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 100% ARABICA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Brescia, Lombardia

Profil smakowy

Bogactwo kwiatowych aromatów w mieszance ziaren z Ameryki Centralnej stworzonej dla wrażliwego podniebienia łaknącego szlachetnych smaków. Naturalnie niska zawartość kofeiny napełnia energią i łagodnie pobudza w sposób charakterystyczny dla ziaren arabikowych. Orzechowa trwała crema stanowi ukoronowanie gęstego body pozostawiającego na języku wspomnienie dojrzałych egzotycznych owoców. Niesłychane zestawienie kwaskowatości i głębi smaku. Ani jednego niewłaściwego ziarna i w rezultacie ani jednej niepożądanej kropli.
Palarnia Agust należy do tej niewielkiej liczby palarni we Włoszech, które stosują optyczną selekcję zielonych ziaren, gdzie odrzucane są te, których kolor świadczy o braku jednorodności dojrzałego ziarna.
Mieszanka posiada certyfikat CSC (Caffe' Speciali Certificati) przyznawany przez organizację Associazione Caffe` Speciali Certificatii - gwarantujący, że cały proces: począwszy od wyboru plantacji a skończywszy na procesie palenia jest ściśle monitorowany przez niezależnych ekspertów dbających o przestrzeganie restrykcyjnych wymagań.
CAFE' SILESIA JEST OFICJALNYM IMPORTEREM PALARNI AGUST W POLSCE.

kawa ziarnista Agust CREMOSO 250g
Agust CREMOSO
kawa ziarnista
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 70% ARABICA / 30% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: średnia

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Brescia, Lombardia

Profil smakowy

Wspaniałym wyróżnikiem tej mieszanki jest moc zamknięta w gęstym body, które na długo utrzymuje na podniebieniu doskonały posmak czekolady.
Rozpływające się na języku aromaty orzechów i karmelu doskonale odczuwalne są w espresso, zaś mleko uwydatnia ich delikatną słodycz.
Co więcej, Caffe' Agust należy do tej niewielkiej liczby palarni we Włoszech, które stosują optyczną selekcję zielonych ziaren, gdzie odrzucane są te, których kolor świadczy o braku jednorodności dojrzałego ziarna.
Mieszanka Cremoso podlega elektronicznej selekcji i kontroli jakości.
CAFE' SILESIA JEST OFICJALNYM IMPORTEREM PALARNI AGUST W POLSCE.

kawa ziarnista Etno Cafe Djimmah 250g
Kawa z zachodniej części Etiopii, prowincji Djimmah, rosnąca w cieniu leśnych drzew. W smaku wyczuwalna dzikość orzechów włoskich i głębokość czekolady.Ciemniejszy wypał nadaje naparowi gęstości, a potencjał aromatów drzemiących w ziarnie przyjemny balans smaku, co czyni tę kawę jedną z najbardziej charakterystycznych odmian na świecie.
Nazwa: DJIMMAH
Profil palenia:
Medium
Kraj:Etiopia
Region:
Djimmah
Wysokość upraw:
1650-2000 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Arabika,
Heirloom
Obróbka ziarna: Natural
Smak/aromat:
Czekolada, Pikantny, Drzewny
Metoda przygotowywania:
- kawy do ekspresu kolbowego
- kawy do ekspresów automatycznych i kawiarek

kawa ziarnista Etno Cafe Djimmah 1000g
Kawa z zachodniej części Etiopii, prowincji Djimmah, rosnąca w cieniu leśnych drzew. W smaku wyczuwalna dzikość orzechów włoskich i głębokość czekolady.Ciemniejszy wypał nadaje naparowi gęstości, a potencjał aromatów drzemiących w ziarnie przyjemny balans smaku, co czyni tę kawę jedną z najbardziej charakterystycznych odmian na świecie.
Nazwa: DJIMMAH
Profil palenia:
Medium
Kraj:Etiopia
Region:
Djimmah
Wysokość upraw:
1650-2000 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Arabika,
Heirloom
Obróbka ziarna: Natural
Smak/aromat:
Czekolada, Pikantny, Drzewny
Metoda przygotowywania:
- kawy do ekspresu kolbowego
- kawy do ekspresów automatycznych i kawiarek

Etno Cafe Yirgacheffe 1 kg
YIRGACHEFE
Profil palenia: Medium+
Kraj: Etiopia
Region: Yirgacheffee
Wysokość upraw: 1750-2200 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Arabika, Heirloom
Obróbka ziarna: Fully washed
Smak/aromat: Czekolada, wiśnie, jagody
Metoda przygotowywania:
- kawy do ekspresu kolbowego
- kawy do ekspresów automatycznych i kawiarek
Kawa rosnąca wysoko, trudna w uprawie, odwdzięczająca się za to wyjątkową subtelnością. Etno Yirgacheffe została wypalona z myślą o metodach ciśnieniowych i przelewowych. Ma dojrzały, złożony charakter, intensywne aromaty kwiatowe - szczególnie wyczuwalne mogą być bergamotki i migdały. Intensywna słodycz dopełniona jest lekką kwasowością i delikatną goryczą.

Etno Cafe Abyssinian Highland 0,25 kg
Etno Cafe Abyssinian Highland 0,25 kg
Palarnia: Etno Cafe (Wrocław)
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Etiopia / Kolumbia
Odmiana botaniczna: Heirloom / różnorodna
Obróbka ziarna: Natural / washed
Smak/aromat: owoce, czekolada
Metoda przygotowywania:
- kawy do ekspresu kolbowego
- kawy do ekspresów automatycznych i kawiarek
Kawa powstała ze zbalansowanego współbrzmienia dwóch rodzajów ziaren. Etiopskie ziarna zapewniają cielistość naparu i dominujący owocowo-czekoladowy aromat, a kolumbijskie nadają nutę cynamonowej pikanterii i słodycz karmelu. Kompozycja polecana szczególnie do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek.

Kawa ziarnista Etno Cafe Abyssinian Highland 1 kg
Abyssinian Highland
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Opakowanie: 1000g
Kraj pochodzenia: | Etiopia | Kolumbia |
---|---|---|
Wysokość upraw: | ||
Odmiana botaniczna: | Heirloom | różnorodna |
Metoda obróbki: | natural | washed |
Stopień palenia (wg SCA): | ||
Profil smakowy: | Smak/Aromat: słodko owocowy / czekoladowo-drzewny
|
|
Metoda przygotowywania: |
|
Kawa powstała ze zbalansowanego współbrzmienia dwóch rodzajów ziaren. Etiopskie ziarna zapewniają cielistość naparu i dominujący owocowo-czekoladowy aromat, a kolumbijskie nadają nutę cynamonowej pikanterii i słodycz karmelu. Kompozycja polecana szczególnie do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek.

Kawa ziarnista Etno Cafe InterContinental 1 kg
InterContinental
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Opakowanie: 1000g
Kraj pochodzenia: | Etiopia | Brazylia | Kolumbia |
---|---|---|---|
Wysokość upraw: | |||
Odmiana botaniczna: | Heirloom | Bourbon | różnorodna |
Metoda obróbki: | natural | natural | washed |
Stopień palenia (wg SCA): | |||
Profil smakowy: | Smak/Aromat: owoce pestkowe / orzechy / mleczna czekolada
|
||
Metoda przygotowywania: |
|
ETNO Intercontinental to harmonijne połączenie kaw z Ameryki Południowej i Afryki. Dzięki odpowiedniemu skomponowaniu kaw można cieszyć się jednocześnie dwoma, na pozór przeciwległymi, światami - intensywną słodyczą orzechów i orzeźwiającą kwasowością owoców pestkowych. Ciemniejsze palenie pozwala na idealny efekt zarówno w ekspresach kolbowych, jak i automatycznych oraz kawiarkach.

kawa Izzo GOLD 100% ARABICA 1000g ziarnista
Izzo GOLD
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 100% ARABICA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: ciemny
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Anagni, Lacjum

Profil smakowy

Izzo Gold to mieszanka najlepszych ziaren arabiki. Charakteryzuje się zmniejszoną kwasowością oraz goryczą, uzyskaną dzięki specjalnej metodzie palenia – wysokiej temperaturze, oraz czasie palenia około 18 minut.
Izzo Gold idealnie nadaje się do aromatycznego espresso, ale sprawdzi się też znakomicie jako baza do kaw mlecznych, jak cappuccino czy latte.

kawa Izzo GOLD 250g ziarnista
Izzo GOLD
kawa ziarnista
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 100% ARABICA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: ciemny
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Anagni, Lacjum

Profil smakowy

Izzo Gold to mieszanka najlepszych ziaren arabiki. Charakteryzuje się zmniejszoną kwasowością oraz goryczą, uzyskaną dzięki specjalnej metodzie palenia – wysokiej temperaturze, oraz czasie palenia około 18 minut.
Izzo Gold idealnie nadaje się do aromatycznego espresso, ale sprawdzi się też znakomicie jako baza do kaw mlecznych, jak cappuccino czy latte.

kawa Mastro Antonio ARIADNA 1000g ziarnista
Palarnia: Mastro Antonio w Kołobrzegu
Skład: 80% Arabica / 20% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa
ziarnista
Opakowanie: 1000g, wyposażone w
specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Mieszanka pomyślana tak, aby mogła dać zadowalające efekty także w przypadku ekspresów domowych. Z założenia skonstruowana jest tak, aby uzyskać minimum kwaskowatości oraz maksimum percepowanej czekolady, słodycz oraz body. Reprezentuje espresso potente: mocne i zdecydowane, ale przy tym gęste i pozbawione szorstkości. Mitologiczna nazwa Ariadna jest ukłonem w stronę pań i śródziemnomorskim skojarzeniem.
Od paru lat Ariadna jest bestsellerem palarni Mastro Antonio. Doskonale sprawdza się w profesjonalnych barach i domowych kawiarenkach. Zawiera 80% świetnych arabik (Brazylia Cerrado, Brazylia Minas Gerais, India Mysore) oraz 20% mytej robusty z Indonezji lub Indii. Warto spróbować tej mieszanki, zaparzając ją innymi metodami: moka, aeropress, french press.

kawa ziarnista Bazzara PIACEREPURO 1000g
Skład: 100% Arabica (Gourmet)
Zawartość
kofeiny: niska
Stopień palenia: średni
Opakowanie: 1000g z zaworkiem gwarantującym
świeżość
Bazzara Piacerepuro to
100% mieszanka najlepszych ziaren arabiki z Azji i Ameryki południowej,
doskonale znana wśród koneserów kawy.
Dzięki starannemu doborowi i selekcji
ziaren oraz procesowi palenia, Bazzara Piacerepuro zyskała znakomitą opinię
wśród kawoszy na całym świecie
Bazzara Piacerepuro to intensywna kawa
z mocno wyczuwalną słodyczą.
W naparze można wyczuć
nuty migdałów, świeżych orzechów oraz rodzynek, ale także
aromaty kakao oraz suszonych owoców.

kawa ziarnista Bazzara GRAN CAPPUCCINO 1kg
Skład: 80% Arabica, 20% Robusta
Zawartość
kofeiny: średnia
Stopień palenia:
średni
Opakowanie: 1000g z zaworkiem gwarantującym
świeżość
Typ: Kawa ziarnista
Bazzara GranCappuccino to wyśmienita mieszanka ziaren arabiki Gourment pochodzących z Ameryki i Azji z niewielką domieszką indonezyjskiej robusty. Idealna mieszanka do przygotowania kaw mlecznych takich jak cappuccino czy latte, ale miłośnicy włoskiego espresso również docenią jej smak.
Bazzara GranCappuccino charakterysuje się gęstym intensywnym body oraz trwałą, grubą cremą. W jej smaku można wyczuć słodkie, owocowe nuty. W aromacie można się doszukać zapachu kwiatów oraz imbiru.

kawa Agust GENTILE 250g mielona
Agust GENTILE
kawa mielona
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 100% ARABICA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Brescia, Lombardia

Profil smakowy

Bogactwo kwiatowych aromatów w mieszance ziaren z Ameryki Centralnej stworzonej dla wrażliwego podniebienia łaknącego szlachetnych smaków. Naturalnie niska zawartość kofeiny napełnia energią i łagodnie pobudza w sposób charakterystyczny dla ziaren arabikowych. Orzechowa trwała crema stanowi ukoronowanie gęstego body pozostawiającego na języku wspomnienie dojrzałych egzotycznych owoców. Niesłychane zestawienie kwaskowatości i głębi smaku. Ani jednego niewłaściwego ziarna i w rezultacie ani jednej niepożądanej kropli.
Palarnia Agust należy do tej niewielkiej liczby palarni we Włoszech, które stosują optyczną selekcję zielonych ziaren, gdzie odrzucane są te, których kolor świadczy o braku jednorodności dojrzałego ziarna.
Mieszanka posiada certyfikat CSC (Caffe' Speciali Certificati) przyznawany przez organizację Associazione Caffe` Speciali Certificatii - gwarantujący, że cały proces: począwszy od wyboru plantacji a skończywszy na procesie palenia jest ściśle monitorowany przez niezależnych ekspertów dbających o przestrzeganie restrykcyjnych wymagań.
CAFE' SILESIA JEST OFICJALNYM IMPORTEREM PALARNI AGUST W POLSCE.

Kawa ziarnista Etno Cafe Italian Roast 0,25 kg
Italian Roast
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Opakowanie: 250g
Kraj pochodzenia: | Etiopia | Brazylia | Kolumbia |
---|---|---|---|
Wysokość upraw: | |||
Odmiana botaniczna: | Heirloom | Bourbon | różnorodna |
Metoda obróbki: | natural | natural | washed |
Stopień palenia (wg SCA): | |||
Profil smakowy: | Smak/Aromat: cytrusy /czekolada deserowa
|
||
Metoda przygotowywania: |
|
ETNO Italian Roast, mieszanka wypalona w stylu włoskim, odrobinę ciemniej, z myślą o fanach klasycznego włoskiego podejścia do kawy. Wyrazista i intensywna w smaku i aromacie. W aromacie z początku dymno-karmelowa, smak ewoluuje jednak w kierunku orzechowej słodyczy z wyrazistym zakończeniem deserowej czekolady. Wybór idealny dla miłośników klasyków kawowych, również tych mlecznych, bez kwasowatości.

kawa ziarnista HAYB BLACK espresso blend 1000g
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic(Warszawa)
Skład:
70% ARABICA / 30 ROBUSTA
Średnia
zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie:
1000g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość
kawy.
Mieszanka brazylijskiej arabiki z indyjską robustą.
Jest znakomitą bazą do mocnego, aromatycznego espresso we włoskim stylu.
Znakomicie sprawdzi się też w kawach mlecznych np. cappuccino czy late.
W smaku można wyczuć nuty gorzkiej czekolady i karmelu
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres
ciśnieniowy, kawiarka

kawa ziarnista Bazzara DOLCEVIVACE 1kg
Dawniej Espresso Barista
Skład: 50% Arabica, 50% Robusta
Stopień
palenia: średni
Wysoka zawartość kofeiny.
Opakowanie: 1000g z zaworkiem gwarantującym świeżość
kawy
Bazzara Dolcevivace mieszanka ziaren arabiki z Ameryki
południowej oraz wysokiej jakości robusty. Idealnie zbalansowana mieszanka o
intensywnym aromacie.
W smaku i aromacie można wyczuć nuty owocowe, ale także owoców
kandyzowanych i prażonych orzeszków ziemnych.
Intensywna mieszanka, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Kawa ziarnista Etno Cafe Yellow Bourbon 0,25 kg
Yellow Bourbon
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Opakowanie: 250g
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Wysokość upraw: | 1150-1350 m n.p.m. |
Odmiana botaniczna: | Yellow Bourbon |
Metoda obróbki: | Natural |
Stopień palenia (wg SCA): | medium light |
Profil smakowy: | Smak/Aromat: czekoladowo-cytrynowo/orzechowy
|
Metoda przygotowywania: |
|
Yellow Bourbon to niezwykle popularna kompozycja brazylijskich ziaren o wyrazistej słodyczy orzechów z czekoladą uszlachetnionej subtelną nutą cytrynowej rzeźkości. Nadająca się świetnie do każdej metody parzenia - w ekspresach ciśnieniowych urzeka słodyczą, metody przelewowe uwydatniają natomiast jej szlachetną kwasowość.

kawa Coffee Grange ESPRESSO GRANGE 1000g ziarnista
Espresso Grange
Skład 100%
Arabica
Mała zawartość
kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie:
1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Skład: 40% Brazil, 40% Guatemala, 20% Colombia
Mieszanka trzech arabik, skomponowana tak, by dać najbardziej pełny smak. Dobrze zbalansowana kawa, w aromacie wyraźnie wyczuwalne migdały i prażone orzechy. W filiżance znaleźć można delikatne nuty wiśni oraz kandyzowanych czerwonych owoców, wyraźny smak orzecha laskowego i marcepanu. Pozostawia długi przyjemny posmak kakao i ciemnej czekolady.

kawa Pellini Aroma Oro Intenso 1000g ziarnista
Pellini Aroma Oro Intenso
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 80% ARABICA / 20% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: średnia

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Werona, Veneto

Profil smakowy

Mieszanka wyselekcjonowanych ziaren arabiki dopełnionych wysokogatunkową robustą. Espresso charakteryzuje się gęstą, trwałą cremą oraz wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem. Stanowi znakomitą bazę do kaw mlecznych jak cappucinno czy latte.

kawa Pellini TOP 1000g ziarnista
Pellini Espresso Bar VIVACE
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 100% ARABICA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Werona, Veneto

Profil smakowy

Flagowa mieszanka palarni Pellini. Składa się z wyselekcjonowanych ziaren arabiki, które następnie są powoli wypalane. Kawa charakteryzuje się wyśmienitym, bilansowanym smakiem i aromatem, który trafi w gusta nawet najbardziej wymagających kawoszy.

kawa Mastro Antonio ARIADNA 500g ziarnista
Palarnia: Mastro Antonio w Kołobrzegu
Skład: 80% Arabica / 20% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa
ziarnista
Opakowanie: 500g, wyposażone w
specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Mieszanka pomyślana tak, aby mogła dać zadowalające efekty także w przypadku ekspresów domowych. Z założenia skonstruowana jest tak, aby uzyskać minimum kwaskowatości oraz maksimum percepowanej czekolady, słodycz oraz body. Reprezentuje espresso potente: mocne i zdecydowane, ale przy tym gęste i pozbawione szorstkości. Mitologiczna nazwa Ariadna jest ukłonem w stronę pań i śródziemnomorskim skojarzeniem.
Od paru lat Ariadna jest bestsellerem palarni Mastro Antonio. Doskonale sprawdza się w profesjonalnych barach i domowych kawiarenkach. Zawiera 80% świetnych arabik (Brazylia Cerrado, Brazylia Minas Gerais, India Mysore) oraz 20% mytej robusty z Indonezji lub Indii. Warto spróbować tej mieszanki, zaparzając ją innymi metodami: moka, aeropress, french press.

kawa ziarnista HAYB BLUE espresso blend 250g
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic (Warszawa)
Skład: 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
W skład mieszanki Blue Republic wchodzą 3 arabiki:
- Brazylia Guaxupe
- Guatemala El Jaguar
- Etiopia Sidamo
Kawa charakteryzuje się wyraźną słodyczą z niewielką ilością
kwasowości. Pozostawia po sobie przyjemy posmak mlecznej czekolady.
W smaku wyczuwalne są nuty marcepanu i czarnej porzeczki.
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres
ciśnieniowy, kawiarka

kawa ziarnista HAYB YELLOW espresso blend 1000g
HOW ARE YOU BREWING YELLOW 1000g ziarnista
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic (Warszawa)
Skład: 100% ARABICA
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
W skład tej mieszanki wchodzą 2 arabiki: Brazylia Guaxupe i Gwatemala El Jaguar.
Sposób palenia sprawia, że kawa jest zrównoważona o bardzo niskiej kwasowości.
Znakomicie sprawdzi się jako baza do espresso, ale równie dobrze smakuje w kawach mlecznych.
W kawie powinniśmy wyraźnie wyczuć posmak orzechów laskowych i kakao.
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres ciśnieniowy, kawiarka

kawa ziarnista HAYB BLACK espresso blend 250g
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic(Warszawa)
Skład:
70% ARABICA / 30 ROBUSTA
Średnia
zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie:
250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość
kawy.
Mieszanka brazylijskiej arabiki z indyjską robustą.
Jest znakomitą bazą do mocnego, aromatycznego espresso we włoskim stylu.
Znakomicie sprawdzi się też w kawach mlecznych np. cappuccino czy late.
W smaku można wyczuć nuty gorzkiej czekolady i karmelu
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres
ciśnieniowy, kawiarka

kawa ILLY CLASSICO espresso 250g mielona
ILLY CLASSICO
kawa mielona
opakowanie 250g, puszka
Najważniejsze cechy

Skład: 100% ARABICA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Triest, Friuli-Wenecja Julijska

Profil smakowy

Mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren arabik z całego świata. Charakteryzuje się pełnym bogatym smakiem i aromatem oraz orzechową cremą. W smaku dominuje słodycz miodu i karmelu z delikatną goryczką czekolady. Zmielona pod ekspresy ciśnieniowe, dzięki czemu możemy przygotować znakomite włoskie espresso w domowym zaciszu.

kawa Hausbrandt ESPRESSO 1000g ziarnista
Hausbrandt ESPRESSO
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 60% ARABICA / 40% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: wysoka

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Treviso, Veneto

Profil smakowy

Dzięki obecności ziaren robusty kawa ma dobre body i gęstą cremę. Praktycznie pozbawiona jest kwaskowatości. W smaku wyczuwalna jest ciemna czekolada z aromatem korzennych ciastek i pieczonego chleba.

kawa Kimbo AROMA INTENSO 250g ziarnista
Kimbo AROMA INTENSO
kawa ziarnista
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 50% ARABICA / 50% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: wysoka

Stopień palenia: ciemny
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Neapol, Kampania

Profil smakowy

Mocna, pobudzająca mieszanka palona w neapolitański sposób. Dzięki niej przygotujemy znakomite espresso i poczujemy klimat Neapolu w domowym zaciszu. W filiżance możemy oczekiwać intensywnego smaku i aromatu o nutach gorzkiej czekolady i orzechów, a także pięknej orzechowej cremy.

kawa Essse ESPRESSO 250g mielona
Essse Selezione ESPRESSO
kawa mielona
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 80% ARABICA / 20% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: średnia

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Bolonia, Emilia-Romania

Profil smakowy

Mieszanka wysokiej jakości ziaren arabiki i robusty sprawia, że kawa Essse ESPRESSO Gusto Intenso w smaku jest wyrazista i intensywna. W espresso objawia się obfitą cremą, która rozpieści podniebienia największych kawoszy. Kawa mielona jest pod ekspresy kolbowe. Specjalnie zaprojektowana puszka sprawia, że aromat kawy zachowany jest od jej wypalenia aż do otwarcia. Uważaj! W opakowaniu mogą znajdować się gazy, które są naturalnym skutkiem palenia kawy - otwieraj puszkę ostrożnie, według instrukcji na jej wieczku.

kawa ziarnista Kafar GWATEMALA Acatenango 0,25kg ESPRESSO
GWATEMALA Acatenango
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Gwatemala
Region: Acatenango
Odmiana botaniczna: Bourbon, Catuai, Caturra
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Kawa pochodzi z regionu Acatenango w Gwatemali i jest mieszanką ziaren pochodzących z lokalnych gospodarstw. Owoce kawowca zbierane są ręcznie i obrabiane w obróbce mytej. Staranna selekcja ziarna, pozwala na uzyskanie wysokiej czystości smaku i osiągnięcie 84+ punktów w skali SCA.
W kawie znajdziemy charakterystyczne dla Gwatemali nuty czekolady i suszonych owoców.

kawa Kimbo AROMA GOLD 1000g ziarnista
Kimbo AROMA GOLD
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 100% ARABICA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: ciemny
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Neapol, Kampania

Profil smakowy

Aromatyczna mieszanka arabik pochodzących z Południowej i Środkowej Ameryki, starannie wypalona w neapolitańskim stylu. Zaspokoi gusta każdego miłośnika intensywnego, włoskiego espresso. Głęboki, intensywny smak i gęsta, orzechowa crema pozwolą poczuć klimat wakacji w Neapolu bez wychodzenia z domu.

kawa Lavazza ESPRESSO ITALIANO CLASSICO 1000g ziarnista
Lavazza CLASSICO
ESPRESSO ITALIANO
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 100% ARABICA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Turyn, Piemont

Profil smakowy

Lavazza Espresso Italiano Classico to aromatyczna mieszanka do przygotowania tradycyjnego włoskiego espresso. Jest delikatna, ale aromatyczna z subtelnymi aromatami owoców i kwiatów. W smaku pojawiają się słodkie i goryczkowe nuty czekolady. Filiżankę przykrywa piękna orzechowa crema, a przyjemny czekoladowy posmak zostanie na długo na podniebieniu.
Kawa pochodzi z oficjalnego kanału dystrybucji palarni Lavazza.

kawa Kimbo AROMA EXTRA CREAM 1000g ziarnista
Kimbo AROMA EXTRA CREAM
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 50% ARABICA / 50% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: wysoka

Stopień palenia: ciemny
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Neapol, Kampania

Profil smakowy

Intensywna mieszanka stworzona dla fanów espresso w neapolitańskim stylu. Intensywny aromat i głęboki, pozbawiony goryczy smak sprawią, że wrócimy myślami do wakacji w Neapolu. Piękna orzechowa, trwała crema oraz krągłe body dopełniają całości i sprawiają, że wspomnienie po filiżance kawy zostanie z nami na długo.
Znakomicie komponuje się także z mlekiem, dzięki czemu stworzymy wspaniałe mleczne specjały jak cappuccino czy late.

Kawa ziarnista Gimoka Gran Festa 1000g
Gimoka Gran Festa
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 30% ARABICA / 70% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: wysoka

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Anddalo Valtllino, Lombardia

Profil smakowy

Gimoka Gran Festa to mocna mieszanka o intensywnym smaku i harmonijnym aromacie. Espresso przygotowane z tej mieszanki charakteryzuje się włoskim stylem o pełnym smaku z wyczuwalną nutką tytoniu.

Kawa ziarnista Gimoka Bianco Gusto Rico 1000g
Gimoka Bianco
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 10% ARABICA / 90% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: wysoka

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Anddalo Valtllino, Lombardia

Profil smakowy

Średnio intensywna mieszanka o delikatnym aromacie. W smaku pojawiają się nuty słodkie nuty karmelu. Świetnie sprawdzi się zarówno w domu, jak i w biurze. Dobrze komponuje się z mlekiem, tworząc kompozycje takie jak cappuccino czy latte.

kawa ziarnista Trismoka Gourmet 1000g
Trismoka Gourmet
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 100% ARABICA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Brescia, Lombardia

Profil smakowy

100% Arabica będąca połączeniem 6 różnych arabik wyselekcjonowanych spośród najlepszych na świecie. Znajdziemy tu ziarna z Ameryki Centralnej, Afryki oraz Indii. Ale na szczególną uwagę zasługują składające się na tę kawę ziarna z Gwatemali, Kolumbii, Brazylii oraz Tanzani, dobrane ze szczególna pieczołowitością przez ekspertów z Trismoki. To razem składa się na espresso o intensywnym aromacie z aksamitnym body, powoli uwalniającym nuty kakao i czekolady, ostatecznie – po wypiciu – zostawiając na podniebieniu cytrusowy posmak.
Ze względu na jej doskonale kremową konsystencję i teksturę, kawa ta szczególnie polecana jest koneserom, którzy szczególnie docenią przed wypiciem idealnie cętkowaną jasno orzechową cremę

kawa ziarnista Trismoka Degustazione 1000g
Trismoka Degustazione
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 80% ARABICA/20% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: średnia

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Brescia, Lombardia

Profil smakowy

Połączenie Arabiki i Robusty w proporcji 80 do 20 stanowi klasyczną, prawie złotą proporcję w przypadku porannego espresso, które nie tylko musi wybornie smakować, ale przy tym musi przynosić znakomite pobudzenie. Kawa dla tych, którzy poszukują smaków kakao w połączeniu nutami zboża, lekkiej goryczki. A wolą, by kwasowość i smak przypraw były ledwie wyczuwalne.

kawa ziarnista Agust Evo RISERVA 100% arabica 250g
Agust Evo RISERVA 100
kawa ziarnista
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 100% ARABICA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Brescia, Lombardia

Profil smakowy

Mieszanka w 100% składająca się arabik segmentu specialty. Ziarna selekcjonowane elektronicznie jedno po drugim. Niespotykana słodycz, którą wyczujemy łączy sie ze złożoną kwasowością. Pod lśniącą cremą kryją się przyjemne nuty marcepanu, zapach borówek, mlecznej czekolady oraz aksamitne body.
Pochodzenie ziaren:
- Kolumbia - Antioquia San Cayetano
- Brazylia - Sul De Minas Samambaia
- Peru – Chanchamayo Alto Palomar
- Salwador - La libertad San Luis

kawa ziarnista Hard Beans BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES 250g Espresso
BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Campo das Vertentes |
Wysokość upraw: | 900 - 1300 m n.p.m |
Odmiana botaniczna: | Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai |
Obróbka: | natural |
Nuty smakowe: | Nugat, czekolada, suszona figa |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe: espresso, kawiarka |
Zielone ziarno zostało zakupione zgodnie z zasadami Direct Trade. Oznacza to przede wszystkim zakup surowca pozyskanego w zrównoważony sposób bezpośrednio od plantatora. Przekłada się to nie tylko na najwyższą jakość kawy, ale również pełną transparentość samej kawy oraz jej uprawy. Ziarna z plantacji to palarni transportowane są w specjalnych workach Specialty Coffee Bags zaprojektowanych przez Universidade Federal De Lavras oraz BSCA Cafes Especiais Do Brasil. Bezpośrednio przekłada się to na jeszcze wyższą jakość produktu finalnego - czyli lepszą filiżankę kawę.
Jest to klasyczna brazylijska kawa. Znakomicie zrównoważona, czysta, rześka, delikatnie owocowa. W filiżance możemy oczekiwać nut nugatu, czekolady oraz suszonych fig.

kawa ziarnista COFFEE LAB BRAZYLIA IGARAPE RAINFOREST 250g ESPRESSO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość
kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250
g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia
Region: Alto Paranaiba, Minas Geiras
Obróbka: Natural
Profil sensoryczny: mleczna czekolada, orzechy, cukier trzcinowy
Odmiany botaniczne: Mundo Novo. Red Catuai

kawa ziarnista COFFEE LAB BRAZYLIA SANTOS 1kg ESPRESSO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość
kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000
g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia
Region: Minas Geiras
Obróbka: Natural
Profil sensoryczny: mleczna czekolada, kakao
Odmiany botaniczne: Catuai, Yellow Bourbon, Caturra

kawa ziarnista COFFEE LAB BRAZYLIA YELLOW BOURBON 250g ESPRESSO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość
kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250
g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia
Region: Alto Moggiana, Sao Paulo
Obróbka: Pulped Natural
Profil sensoryczny: gorzka czekolada, czerwona pomarańcza
Odmiany botaniczne:Yellow Bourbon

kawa ziarnista COFFEE LAB KOLUMBIA MEDELIN 1kg ESPRESSO
Skład 100% Arabica
Mała zawartość
kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000
g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Kolumbia
Region:Hulia
Obróbka: Washed
Profil sensoryczny: ciemna czekolada, orzech włoski, karmel
Odmiany botaniczne:Typica

kawa COFFEE PLANT Brazylia Mogiana 250g
COFFEE PLANT Brazylia Mogiana
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Region: Sao Paolo, Mogiana
Odmiana botaniczna: Mundo Nuovo
Metoda obróbki: Natural
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny: mleczna czekolada, kakao, orzech laskowy
Kawa pochodzi z regionu Sao Paolo, przy granicy ze stanem Minas Gerais, z plantacji rodziny Moscardini. Kawa idealnie nadaje się do ekspresów automatycznych i ciśnieniowych. Dzięki nieco ciemniejszemu wypałowi mieszanka idealnie nadaje się jako baza do kaw mlecznych.
W smaku wyczuwalne nuty mlecznej czekolady dopełnione orzechowym zakończeniem; kwasowość delikatnie wyczuwalna, lecz bardzo subtelna.

kawa COFFEE PLANT Honduras Marcala 250g
COFFEE PLANT Honduras Marcala
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia:Hunduras
Region:La Paz, Marcala
Odmiana botaniczna:Bourbon, Caturra, Typica
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny: cukier trzcinowy, orzech, czekolada
Mieszanka Honduras Marcala.to ziarna z kooperatywy zrzeszającej drobnych farmerów. Wypalona odrobinę ciemniej z myślą o optymalnym zaparzeniu w ekspresach automatycznych, choć i w ekspresach ciśnieniowych oraz kawiarkach zaparzy się doskonale. W naparze dominują słodkie nuty cukru trzcinowego przełamana intensywnymi czekoladowo-orzechowymi doznaniami. Dzięki ciemniejszemu paleniu kaw z Ameryki Środkowej kawa niemal pozbawiona jest kwasowości.

kawa Hausbrandt GOURMET 1000g ziarnista
Hausbrandt GOURMET
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 100% ARABICA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Treviso, Veneto

Profil smakowy

Mieszanka specjanie wyselekcjonowanych ziaren arabik. Charakteryzuje się delikatą słodyczą i kwasowatością. Można wyczuć w niej nuty cytrusowe idealnie skomponowane z lekko pikantnym smakiem. Czyni to tę kawę wyjątkową.

kawa bezkofeinowa Caffen DECAFFEINATO 250g mielona
Caffen DECAFFEINATO 250g mielona
kawa bezkofeinowa, mielona
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 60% ARABICA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: ciemny
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Neapol, Kampania

Profil smakowy

Wysokiej jakości surowiec został poddany specjalnemu procesowi, który w naturalny sposób pozbawił kawę kofeiny. Mieszanka pozwala na zaparzenie espresso zgodnego z neapolitańską tradycją, jednak bez kofeiny. Stężenie kofeiny nie przekracza 0,1% zgodnie z włoską ustawą DPR 10/05/76

kawa ILLY bezkofeinowa 250g ziarnista
ILLY bezkofeinowa 250g ziarnista
Skład: 100% Arabica,
Zawartość kofeiny:
brak
Kawa ziarnista, opakowanie 250g.
Illy bezkofeinowa to ciemno wypalona kawa, w której stężenie kofeiny nie przekracza 0.1%. W smaku wyczuwalny karmel, czekolada i podpieczony chleb, z nieco słodszym aftertaste-em.

kawa ILLY bezkofeinowa 250g mielona
ILLY bezkofeinowa 250g mielona
Skład: 100% Arabica,
Zawartość kofeiny:
brak
Kawa ziarnista, opakowanie 250g.
Illy bezkofeinowa to ciemno wypalona kawa, w której stężenie kofeiny nie przekracza 0.1%. W smaku wyczuwalny karmel, czekolada i podpieczony chleb, z nieco słodszym aftertaste-em.
Kawa mielona z myślą o ekspresach kolbowych.

kawa ziarnista HAYB PINK espresso blend 250g
Palarnia: HOW ARE YOU BREWING, dawniej Coffee Republic (Warszawa)
Skład: 100% Arabica
Niska zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, wyposażone w specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
W skład mieszanki PINK wchodzą arabiki z Etiopii i Brazylii:
Skład: Ethiopia Guji, Brasil Cerrado Metoda obróbki: Washed / Natural
Wybuchowo intensywna słodko-kwaśna propozycja pod espresso. Profil sensoryczny nieco tonuje obecność Brazylii, która nadaje nieco czekoladowych nut. W smaku kwiecista, miodowa z nutami dżemowymi. Na pierwszy plan wybijają się nuty czerwonych owoców, jagód i mlecznej czekolady.
Kawa jest przeznaczona do przygotowania metodami ciśnieniowymi - ekspres
ciśnieniowy, kawiarka. Doskonale sprawdzi się zarówno w espresso i kawach mlecznych, idealnie odnajdzie się też w espresso tonic.

kawa ziarnista La Brasiliana DECAFEINATO 1000g
La Brasiliana DECAFEINATO
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 70% ARABICA / 30% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: brak

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Ferrara, Emilia-Romania

Profil smakowy

Mieszanka arabik pochodzących z Brazylii z domieszką
indyjskiej robusty. Ziarna zostały poddane zaawansowanym metodom dekofeinizacji, które pozwalają zachować silny aromat, przy stałym poziomie kofeiny nieprzekraczającym 0,10% (limit kofeiny w kawie bezkofeinowej zgodny z włoskimi normami krajowymi). Starannie skomponowana mieszanka pozwala uzyskać aksamitne espresso.
W smaku raczej delikatna
i lekko słodkawa. Dobrze się sprawuje jako podstawa do
cappuccino.
Data palenia na opakowaniu podana jest za pomocą liter zgodnie z włoskim alfabetem:
a - styczeń
b - luty
c - marzec
d - kwiecień
e - maj
f - czerwiec
g - lipiec
h - sierpień
i - wrzesień
l - październik
m - listopad
n - grudzień
Kawę najlepiej spożyć do 1,5 roku od daty palenia

kawa ziarnista HAYB Brasil Espresso 1000g
Brazylia Cerrado Patrocinio
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Cerrado |
Odmiana botaniczna: | Mundo Novo/Yellow Catuai |
Wysokość upraw: | 1500 |
Obróbka: | Natural |
Profil: | karmel, czekolada, nugat |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa pochodzi z upraw położonych około 15 km na wschód od miasta Patrocinio, w regionie Minas Gerais. Jest to niezwykły teren, zapewniający znakomite warunki do uprawy kawy, niespotykane w innych regionach Brazylii. Zawdzięcza to wyjątkowemu położeniu - w kraterze uśpionego wulkanu nazywanego przez miejscowych Chapadão de Ferro (Żelazny Płaskowyż). Wulkaniczna gleba jest niezwykle żyzna - bogata w składniki odżywcze i minerały. W połączeniu z korzystnymi warunkami klimatycznymi (ciepłe, wilgotne lato oraz oraz łagodna i sucha zima) oraz doświadczeniem i pasją plantatorów, otrzymujemy wyśmienite ziarna o tradycyjnym, ale nie nudnym profilu smakowym.
Kawa jest znakomicie zbalansowana. Charakteryzuje się zdecydowaną słodyczą i niską kwasowością oraz wysokim body. Wypalona dość jasno, typowo w stylu warszawskiego HAYB-a, w naparze oddaje nuty karmelu,. czekolady i nugatu. Doskonale sprawdzi się w każdej wersji kawy z ekspresu: mocno skoncentrowana w formie espresso, konkretna w americano i deserowa w kawach mlecznych. Każdy odnajdzie w niej coś dla siebie.

kawa ziarnista HAYB Gwatemala Espresso 250g
Gwatemala Huehuetenango
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
---|---|
Region: | Huehuetenango |
Odmiana botaniczna: | Caturra, Catuai, Bourbon |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Czerwone owoce, mleczna czekolada, cukier trzcinowy |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa pochodzi z upraw spod granicy z Meksykiem w zachodniej części Gwatemali. Odpowiednia wysokość i panujący w regionie Huehuetenango klimat przekładają się na najwyższej jakości ziarno. Wypalona w stopniu średnim-jasnym, owocowa, ale bez przesady, doskonale sprawdzi się zarówno w formie espresso, jak i w kawach mlecznych.
W profilu sensorycznym dominuje mleczna czekolada, ale z wyraźnie wyczuwalnymi czerwoni owocami. Słodycz naparu przywodzi na myśl cukier trzcinowy. Na początku intensywnie słodka, na finiszu wyczuwalna subtelna goryczka.

kawa ziarnista HAYB Gwatemala Dark Roast Espresso 250g
Gwatemala Huehuetenango
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Gwatemala |
---|---|
Region: | Huehuetenango |
Odmiana botaniczna: | Caturra, Catuai, Bourbon |
Obróbka: | Washed |
Profil: | Deserowa czekolada, cukier trzcinowy |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa pochodzi z upraw spod granicy z Meksykiem w zachodniej części Gwatemali. Odpowiednia wysokość i panujący w regionie Huehuetenango klimat przekładają się na najwyższej jakości ziarno. Doskonale sprawdzi się w każdej wersji ciśnieniowej, szczególnie zaś w kawach mlecznych - przywodzi na myśl deser.
Kawa palona nieco ciemniej, co doskonale zredukowało kwasowość wyczuwalną w podstawowej wersji. W odbiorze ciemna czekolada, nuty deserowe, przełamana delikatną słodyczą cukru trzcinowego.

Gimoka Horeca AURUM 1000g
Gimoka Horeca AURUM
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 60% ARABICA / 40% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: wysoka

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Anddalo Valtllino, Lombardia

Profil smakowy

Gimoka Horeca Aurum to zrównoważona mieszanka ziaren arabiki i robusty; zrównoważona kwasowość, średnio-gęste body z charakterystycznym posmakiem przypraw i gorzkiego kakao.

Gimoka GRAN GUSTO 250g mielona
Gimoka Gran Gusto
kawa mielona
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 20% ARABICA / 80% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: wysoka

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Anddalo Valtllino, Lombardia

Profil smakowy

Gimoka Gran Bar to intensywna mieszanka dająca wyraziste, aromatyczne espresso o pełnym body i gęstej orzechowej cremie. Pozostawia po sobie długi, czekoladowy posmak.

Kawa mielona Gimoka Bianco Gusto Ricco 250g
Gimoka Bianco Gusto Ricco
kawa mielona
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 10% ARABICA / 90% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: wysoka

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Anddalo Valtllino, Lombardia

Profil smakowy

Średnio intensywna mieszanka o delikatnym aromacie. W smaku pojawiają się nuty słodkie nuty karmelu. Świetnie sprawdzi się zarówno w domu, jak i w biurze. Dobrze komponuje się z mlekiem, tworząc kompozycje takie jak cappuccino czy latte.

kawa ziarnista Hard Beans BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES 1000g Przelew
BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Campo das Vertentes |
Wysokość upraw: | 900 - 1300 m n.p.m |
Odmiana botaniczna: | Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai |
Obróbka: | natural |
Nuty smakowe: | Nugat, czekolada, suszona figa |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Zielone ziarno zostało zakupione zgodnie z zasadami Direct Trade. Oznacza to przede wszystkim zakup surowca pozyskanego w zrównoważony sposób bezpośrednio od plantatora. Przekłada się to nie tylko na najwyższą jakość kawy, ale również pełną transparentość samej kawy oraz jej uprawy. Ziarna z plantacji to palarni transportowane są w specjalnych workach Specialty Coffee Bags zaprojektowanych przez Universidade Federal De Lavras oraz BSCA Cafes Especiais Do Brasil. Bezpośrednio przekłada się to na jeszcze wyższą jakość produktu finalnego - czyli lepszą filiżankę kawę.
Jest to klasyczna brazylijska kawa. Znakomicie zrównoważona, czysta, rześka, delikatnie owocowa. W filiżance możemy oczekiwać nut nugatu, czekolady oraz suszonych fig.

kawa Hausbrandt SUPERBAR 1000g ziarnista
Hausbrandt SUPERBAR
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 70% ARABICA / 30% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: wysoka

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Treviso, Veneto

Profil smakowy

Mieszanka marki Hausbrandt - palarni, która wpisuje się w definicję średniego-ciemnego palenia. Propozycja Superbar składa się w 70% z ziaren arabik, 30% stanowi dobrej jakości robusta. Kawa cieszy wysokim body, w smaku wyczuwalne klasyczne nuty orzechów i czekolady. Doskonała baza dla kaw mlecznych.

kawa Hausbrandt TRIESTE 1000g ziarnista
Hausbrandt TRIESTE
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 65% ARABICA / 35% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: wysoka

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Treviso, Veneto

Profil smakowy

Mieszanka marki Hausbrandt - palarni, która wpisuje się w definicję średniego-ciemnego palenia. Propozycja Trieste składa się w 65% z ziaren arabik, 35% stanowi zaś dobrej jakości robusta. Kawa cieszy pełnym body, wyrazistą słodyczą z wyczuwalnymi, dymnymi nutami palenia. W smaku wyczuwalne przede wszystkim nuty gorzkiej czekolady.

Gimoka VELLUTATO RAINFOREST 1000g
Gimoka VELLUTATO RAINFOREST
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 100% ARABICA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Anddalo Valtllino, Lombardia

Profil smakowy

Gimoka Velllutato to starannie wyselekcjonowana brazylijska arabika tworząca ciekawą kompozycję. W smaku wyczuwalna czekolada, crema wyraźna jak na 100% arabikę.

Gimoka Horeca PLATINIUM 1000g
Gimoka Horeca PLATINIUM
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 50% ARABICA / 50% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: wysoka

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Anddalo Valtllino, Lombardia

Profil smakowy

Gimoka Horeca Platinum to kompozycja ziaren arabiki i robusty; zrównoważona kwasowość, pełne body, intensywny smak z delikatnie wyczuwalną kwasowością.

kawa Lavazza QUALITA ROSSA 1000g ziarnista
Lavazza QUALITA ROSSA
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 40% ARABICA / 60% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: wysoka

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Turyn, Piemont

Profil smakowy

Qualità Rossa to kawa, która od ponad 120 lat jest sztandarową mieszanką palarni Lavazza. Mieszanka o silnym aromacie i pełnym body, skomponowana głównie z brazylijskiej arabiki i afrykańskiej robusty. Niepowtarzalny aromat, który umili chwile spędzone w gronie najbliższych. Doskonale sprawdzi się jako mocne espresso, a także jako baza kaw mlecznych.

kawa ziarnista Pura Vita RAFFAELLO 250g
Pura Vita RAFFAELLO
kawa ziarnista
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 80% ARABICA / 20% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: średnia

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Brescia, Lombardia

Doskonale zbalansowana mieszanka ziaren arabiki pochodzących z Brazylii i Nikaragui oraz indyjskiej robusty, wypalona w średnim stopniu we wschodniej części Lombardii. Średniowysokie body i dobrze wyczuwalna słodycz doskonale sprawdzą się jako łagodna baza do kaw mlecznych, ale kawa zadowoli też smakoszy espresso. Delikatna owocowa słodycz amerykańskich arabik uzupełniona jest o czekoladowy, niegoryczkowaty smak indyjskiej robusty. Subtelna domieszka robusty zapewnia też nieco większe niż w przypadku stuprocentowych arabik pobudzenie, doskonale sprawdzi się jako popołudniowa kawa.

kawa ziarnista Pura Vita DONATELLO 250g
Pura Vita DONATELLO
kawa ziarnista
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 70% ARABICA / 30% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: średnia

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Brescia, Lombardia

Doskonale zbalansowana mieszanka ziaren arabiki pochodzących z Brazylii i Nikaragui oraz indyjskiej robusty, wypalona w średnim stopniu we wschodniej części Lombardii. Kawę charakteryzuje wysokie body, w naparze wyczuwalne nuty migdałów i kakao. Klasycznie włoska, trzydziestoprocentowa domieszka robusty dostarcza niemałą dawkę kofeiny, jednocześnie zapewniając czekoladowe nuty smakowe. Świetna propozycja na szybkie, stawiające na nogi espresso, sprawdzi się równie dobrze jako baza do kaw mlecznych.

Gimoka Professional CREMOSO 1000g
Gimoka Professional CREMOSO
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 70% ARABICA / 30% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: wysoka

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Anddalo Valtllino, Lombardia

Mieszanka charakteryzująca się średnio-jasnym stopniem wypalenia. Kremowa kawa z aromatem słodu, karmelu, suszonych owoców i czekolady.

Gimoka Professional SUPREMO 1000g
Gimoka Professional SUPREMO
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: ARABICA/ROBUSTA

Zawartość kofeiny: ŚREDNIA

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Anddalo Valtllino, Lombardia

Wypalona w średnim stopniu mieszanka pozwalająca uzyskać gładką, kremową kawę o aromatach migdałów, karmelu i gorzkiej czekolady.

kawa ziarnista Pura Vita GIOTTO 1000g
Pura Vita GIOTTO
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 50% ARABICA / 50% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: wysoka

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Brescia, Lombardia

Doskonale zbalansowana mieszanka ziaren arabiki pochodzących z Brazylii oraz indyjskiej robusty, wypalona w średnim stopniu we wschodniej części Lombardii. Kawę charakteryzuje wysokie body, w naparze wyczuwalne nuty czekolady i przypraw korzennych. Aromatyczna, intensywna propozycja palarni Dolce Vita z dużą zawartością kofeiny, świetnie sprawdzi się jako szybkie, stawiające na nogi espresso, a także jako baza do wszelkich kaw mlecznych i kawowych napojów.

kawa ziarnista Dolce Vita GIOTTO 250g
Dolce Vita GIOTTO
kawa ziarnista
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 50% ARABICA / 50% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: wysoka

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Brescia, Lombardia

Doskonale zbalansowana mieszanka ziaren arabiki pochodzących z Brazylii oraz indyjskiej robusty, wypalona w średnim stopniu we wschodniej części Lombardii. Kawę charakteryzuje wysokie body, w naparze wyczuwalne nuty czekolady i przypraw korzennych. Aromatyczna, intensywna propozycja palarni Dolce Vita z dużą zawartością kofeiny, świetnie sprawdzi się jako szybkie, stawiające na nogi espresso, a także jako baza do wszelkich kaw mlecznych i kawowych napojów.

kawa ziarnista Pura Vita CARAVAGGIO 1000g
Pura Vita CARAVAGGIO
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 15% ARABICA / 85% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: wysoka

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Brescia, Lombardia

Doskonale zbalansowana mieszanka ziaren indyjskiej robusty i brazylijskiej arabiki, wypalona w średnim stopniu we wschodniej części Lombardii. Kawę charakteryzuje wysokie, gęste, trwałe body, w naparze wyczuwalne nuty gorzkiej czekolady, drewna i przypraw korzennych. Mieszanka dla smakoszy bardzo mocnej, intensywnej kawy. Idealna jako stawiające na nogi espresso, wyrazista jako baza dla kaw mlecznych.

kawa mielona Pura Vita LOGGIA 250g
Pura Vita LOGGIA
kawa mielona
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 100% ARABICA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Brescia, Lombardia

Mieszanka ziaren pochodzących z Brazylii i Nikaragui, wypalona w średnim stopniu we wschodniej części Lombardii. Zmielona dosyć grubo, idealna do kawiarki. Doskonale zbalansowany aromat ucieszy najbardziej wymagającego kawosza, a niewielka zawartość kofeiny pozwoli cieszyć się kawą o każdej porze dnia. W smaku wyczuwalna słodycz charakterystyczna dla stuprocentowych arabik. Kawa zaparzona z tej mieszanki pozwoli przenieść się myślami do ciepłych, słonecznych Włoch.

kawa mielona Dolce Vita DECAFFEINATED 250g
Dolce Vita DECAFFEINATED
kawa mielona
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 70% ARABICA / 30% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: brak

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Brescia, Lombardia

Propozycja dla osób, które muszą ograniczać ilość spożywanej kofeiny, ale wciąż nie chcą sobie odmawiać znakomitej kawy. Jest to aromatyczna mieszanka wyśmienitych ziaren amerykańskiej arabiki i indyjskiej robusty, skomponowane tak, abyśmy mogli cieszyć się wysokojakościową kawą, bez konieczności martwienia się o kofeinę. Wypalona w średnim stopniu we wschodniej części Lombardii, zmielona dosyć grubo, idealna do kawiarki. W naparze wyczuwalne nuty czekolady i migdałów. Proces dekofeinizacji zielonego ziarna przebiega w ściśle kontrolowanych warunkach przy użyciu chlorku metylenu klasy spożywczej. Kawa następnie jest poddawana działaniu wysokiej temperatury (ok 200° C,), aby usunąć wszelkie pozostałości dichlorometanu (tolerancja związku na temperaturę wynosi bowiem jedynie 40° C). Dzięki temu proces jest całkowicie bezpieczny i nie wpływa na smak kawy. Metoda w bardzo znikomym stopniu ma wpływ na środowisko i postrzegana jest jako ekologiczna. Zgodnie w włoskimi przepisami kawa bezkofeinowa nie może zawierać więcej niż 0,1% kofeiny.

kawa ziarnista CAFFE CREMA DEK 500g
Lavazza CAFFE CREMA DEK
kawa ziarnista
opakowanie 500g
Najważniejsze cechy

Skład: ARABICA, ROBUSTA

Zawartość kofeiny: brak

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Turyn, Piemont

Lavazza Dek to propozycja dla osób, które muszą ograniczać ilość spożywanej kofeiny, ale wciąż nie chcą sobie odmawiać znakomitej kawy. Mieszanka brazylijskiej Arabiki z Robustą. Proces dekofeinizacji odbył się w sposób naturalny, z zastosowaniem dwutlenku węgla. W smaku wyczuwalne przede wszystkim suszone owoce i prażone zboża.
Kawa pochodzi z oficjalnego kanału dystrybucji palarni Lavazza.

kawa COFFEE PLANT Kolumbia Los Robles 250g
COFFEE PLANT Kolumbia Los Robles
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia:Kolumbia
Metoda obróbki: Washed
Przeznaczenie: espresso
Profil sensoryczny:dojrzała czereśnia, winna kwasowość, mleczna czekolada
Kolumbia Finca Los Robles to kompozycja 3 odmian botanicznych: Colombia, Caturra oraz Castillo obrabianych na mokro. Doskonałe warunki klimatyczne sprzyjają uprawom kawowca wyśmienitej jakości, dlatego kolumbijska kawa jest szeroko doceniana na całym świecie.
Propozycja palarni Coffee Plant cieszy wyraźną słodyczą z winno-owocowym charakterem, kawa ma gładkie, wysokie body. Doskonale sprawdzi się w formie espresso, ale jako baza kaw mlecznych również zachwyca.

kawa ziarnista Agust KAFEQUO 500g
Agust KAFEQUO
kawa ziarnista
opakowanie 500g
Najważniejsze cechy

Skład: 70% ARABICA / 30% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: średnia

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Brescia, Lombardia

Kompozycja Arabiki i Robusty posiadających certyfikat Fairtrade. Mieszanka ma pełny, mocny smak, bez śladu kwasowości. Długoutrzymująca się crema i wyraziste body. W naparze obecne nuty sensoryczne kakao i przypraw. CAFE' SILESIA JEST OFICJALNYM IMPORTEREM PALARNI AGUST W POLSCE.

kawa ziarnista Hard Beans BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES 250g | PRZELEW
BRAZYLIA CAMPO DAS VERTENTES
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Brazylia |
---|---|
Region: | Campo das Vertentes |
Wysokość upraw: | 900 - 1300 m n.p.m |
Odmiana botaniczna: | Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai |
Obróbka: | natural |
Nuty smakowe: | Nugat, czekolada, suszona figa |
Przeznaczenie: | metody alternatywne |
Zielone ziarno zostało zakupione zgodnie z zasadami Direct Trade. Oznacza to przede wszystkim zakup surowca pozyskanego w zrównoważony sposób bezpośrednio od plantatora. Przekłada się to nie tylko na najwyższą jakość kawy, ale również pełną transparentość samej kawy oraz jej uprawy. Ziarna z plantacji to palarni transportowane są w specjalnych workach Specialty Coffee Bags zaprojektowanych przez Universidade Federal De Lavras oraz BSCA Cafes Especiais Do Brasil. Bezpośrednio przekłada się to na jeszcze wyższą jakość produktu finalnego - czyli lepszą filiżankę kawę.
Jest to klasyczna brazylijska kawa. Znakomicie zrównoważona, czysta, rześka, delikatnie owocowa. W filiżance możemy oczekiwać nut nugatu, czekolady oraz suszonych fig.

kawa ziarnista HAYB Etiopia 250g | ESPRESSO
Etiopia
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Etiopia |
---|---|
Region: | Guji |
Obróbka: | Natural |
Profil: | Mleczna czekolada, truskawka, bergamotka |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa naturalnie słodka i owocowa, smakiem przywodzi na myśl ciepłe, letnie dni.
Wypalona dość jasno, typowo w stylu warszawskiego HAYB-a. Doskonale sprawdzi się przede wszystkim w espresso i małej czarnej na podwójnym shocie, ale i miłośnicy lekkich cappuccino znajdą coś dla siebie.

kawa ziarnista HAYB Etiopia 1000g | ESPRESSO
Etiopia
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj pochodzenia: | Etiopia |
---|---|
Region: | Guji |
Obróbka: | Natural |
Profil: | Mleczna czekolada, truskawka, bergamotka |
Przeznaczenie: | metody ciśnieniowe (espresso, kawiarka) |
Kawa naturalnie słodka i owocowa, smakiem przywodzi na myśl ciepłe, letnie dni.
Wypalona dość jasno, typowo w stylu warszawskiego HAYB-a. Doskonale sprawdzi się przede wszystkim w espresso i małej czarnej na podwójnym shocie, ale i miłośnicy lekkich cappuccino znajdą coś dla siebie.

kawa ziarnista Kafar 80/20 0,25g
80/20
Skład 80% Arabica, 20% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 250 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia, Uganda
Metoda obróbki: Natural
Profil sensoryczny: Mleczna czekolada, orzechy laskowe, cytrusy.
Przeznaczenie: espresso
Mieszanka arabiki i robusty stanowi idealną bazę pod espresso. W smaku dominują nuty orzechowe i czekoladowe uzupełnione subtelnymi nutami cytrusów. Posiada kremowe body i czekoladowy posmak.
Znakomicie komponuje się z mlekiem, co sprawia, że stanowi doskonałą bazę do takich specjałów jak cappuccino czy latte.

kawa ziarnista RMK Warszawska 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Warszawska
Skład: 70%Arabica / 30% Robusta
Średniazawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Mieszanka Arabiki i indyjskiej Robusty - proporcje mieszanki pozwalają zachować jej owocowe nuty, natomiast aromat goryczki ukryty jest pod nutą orzechów. Tę mieszankę zapamięta nawet największy smakosz kawy.
W profilu sensorycznym dominują czekolada i orzech, dopełnione owocowymi nutami.

kawa ziarnista RMK Krakowska 1kg
Regionalna Manufaktura Kawy - Krakowska
Skład: 80%Arabica / 20% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Połączenie Arabiki i Robusty w proporcji 80 do 20 stanowi klasyczną, prawie złotą proporcję w przypadku porannego espresso, które nie tylko musi wybornie smakować, ale przy tym musi przynosić znakomite pobudzenie. Idealna propozycja dla tych, którzy od kawy oczekują czegoś więcej niż pobudzenia.
W profilu sensorycznym dominuje czekolada i kremowo-orzechowe nuty.

kawa Izzo GOLD 100% ARABICA 1000g | OPAKOWANIE
Izzo GOLD
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 100% ARABICA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: ciemny
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Anagni, Lacjum

Profil smakowy

Izzo Gold to mieszanka najlepszych ziaren arabiki. Charakteryzuje się zmniejszoną kwasowością oraz goryczą, uzyskaną dzięki specjalnej metodzie palenia – wysokiej temperaturze, oraz czasie palenia około 18 minut.
Izzo Gold idealnie nadaje się do aromatycznego espresso, ale sprawdzi się też znakomicie jako baza do kaw mlecznych, jak cappuccino czy latte.
Opakowanie otworzyć 24 godziny przed pierwszym użyciem.

LOKALNA PALARNIA KAWY Blend 07 Brazylia/Indie 1kg
Skład: 60% Arabica, 40% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj: Brazylia, Indie
Profil sensoryczny: melon, marcepan, migdał, gorzka czekolada
Przeznaczenie: Espresso.
Mieszanka słodkich ziaren brazylijskich z intensywną, indyjską robustą. Kawa o niskiej kwasowości i intensywnym smaku. Bardzo przyjemny profil smakowy, w którym dominują migdały i marcepan. Dzięki domieszce robusty, mieszanka świetnie sprawdzi się w kawach mlecznych.

BeMyBean Heavy Bean 1kg | ESPRESSO
Heavy Bean
Skład 100% Arabica
Mała zawartość kofeiny
Kawa ziarnista
Opakowanie: 1000 g, z wentylkiem chroniącym świeżość kawy
Kraj Pochodzenia: Brazylia
Farma:Minas Gerais
Odmiana botaniczna:
Mundo Novo, Bourbon, Catuai
Wysokość upraw: 1100 m.n.p.m.
Metoda obróbki: Pulped natural
Przeznaczenie: espresso
Kawa palona pod espresso, z myślą o fanach nieco intensywniejszej smakowo kawy. Dzięki nieco ciemniejszemu stopniu palenia kawa zyskuje uniwersalność i gwarantuje brak nudy. W zależności od wybranej metody parzenia, a nawet specjału kawowego, jest kwasowość może się zmieniać, czasem jest bardziej owocowa, czasem po prostu słodsza, zawsze jednak dominują nuty czekolady, nugatu i cukru trzcinowego.
W naparze bardzo prosta, czysta, słodka. Dominują nuty kakao, czereśni i nerkowców.

kawa EASY DECAF bezkofeinowa 250g ziarnista
EASY DECAF
kawa ziarnista, bezkofeinowa
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 65% ARABICA / 35% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: brak

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Brescia, Lombardia

Profil smakowy

Propozycja dla osób, które muszą ograniczać ilość spożywanej kofeiny, ale wciąż nie chcą sobie odmawiać znakomitej kawy. Jest to aromatyczna mieszanka wyśmienitych ziaren arabiki i robusty, skomponowane tak, abyśmy mogli cieszyć się wysokojakościową kawą, bez konieczności martwienia się o kofeinę. Jest to kawa o znakomicie zbalansowanym smaku i kremowym body, przykrytym piękną cremą. Znakomicie sprawdzi się zarówno jako espresso, jak i podstawa do zachwycających mlecznych kompozycji.
Proces dekofeinizacji zielonego ziarna przebiega w ściśle kontrolowanych warunkach przy użyciu chlorku metylenu klasy spożywczej. Kawa następnie jest płukana parą wodną, aby usunąć wszelkie pozostałości dichlorometanu. Dzięki temu proces jest całkowicie bezpieczny i nie wpływa na smak kawy.
Zgodnie w włoskimi przepisami kawa bezkofeinowa nie może zawierać więcej niż 0,1% kofeiny.

MK Cafe PREMIUM ziarnista 1kg
MK CAFE
PREMIUM
kawa ziarnista
opakowanie 1000g,
Skład: Arabica, Robusta
Intensywność: 4/6
MK Cafe Premium to kawa ziarnista klasy premium, tworzona z myślą o prawdziwych pasjonatach, których oczekiwania spełniają jedynie wyselekcjonowane ziarna najwyższej jakości. Mieszanka najlepszych odmian z Brazylii i Kolumbii łączy łagodność i kremowość brazylijskich kaw z intensywnym, pełnym aromatem charakterystycznym dla regionów kolumbijskich. Jej smakowy profil to elegancka kompozycja nut ciemnej czekolady, prażonych migdałów i lekkiej cytrusowej świeżości skórki pomarańczowej – idealnie wyważona i harmonijna. Ziarna wypalane są w średnim stopniu, co pozwala wydobyć pełnię smaku bez nadmiernej goryczy. Niska zawartość kofeiny czyni ją idealną propozycją dla osób szukających subtelniejszego pobudzenia i chwili relaksu przy filiżance doskonałej kawy.

MK Cafe SELECT ziarnista 1kg
MK CAFE
SELECT
kawa ziarnista
opakowanie 1000g,
Skład: Arabica, Robusta
Intensywność: 4/6
Ta unikalna kompozycja łączy delikatny, szlachetny charakter arabiki z intensywnością robusty, tworząc doskonałą kawę na każdy dzień. Jej jedwabista tekstura i głębokie nuty gorzkiej czekolady oraz korzennych przypraw wprowadzają w świat bogatych, zmysłowych doznań. Za ten wyjątkowy smak odpowiada kunszt mistrza palenia, który precyzyjnie wydobył z ziaren ich pełnię aromatu. W bukiecie smakowym odnajdziesz akcenty kakao, czerwonego grejpfruta i wyrazistej czekolady – to kawa, która zostaje w pamięci na długo.

kawa ziarnista Caffen TOP QUALITY 250g
Caffen Top Quality
kawa ziarnista
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 100% ARABICA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: ciemny
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Neapol, Kampania

Profil smakowy

Siła południowego palenia w nieco mniejszym wydaniu, które każdemu pozwoli bez większych wydatków zakosztować w kawie o zdecydowanym smaku, który przekonuje do siebie nieśpiesznym rozpływaniem się gęstej i jedwabistej konsystencji na podniebieniu.

kawa ziarnista Mokito ORO 500g
Mokito ORO
kawa ziarnista
opakowanie 500g
Najważniejsze cechy

Skład: 20% ARABICA / 80% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: wysoka

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Mediolan, Lombardia

Profil smakowy

Bardzo ciekawe połączenie kilku specjalnych odmiany najdroższej robusty i 2 odmian arabiki. Mocne kawowe pobudzenie bez śladu kwaskowatości. Świetna opcja jako podstawa do cappuccino.

kawa ziarnista Etno Cafe Yirgacheffe 250g
YIRGACHEFE
Profil palenia: Medium+
Kraj: Etiopia
Region: Yirgacheffee
Wysokość upraw: 1750-2200 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: Arabika, Heirloom
Obróbka ziarna: Fully washed
Smak/aromat: Czekolada, wiśnie, jagody
Metoda przygotowywania:
- kawy do ekspresu kolbowego
- kawy do ekspresów automatycznych i kawiarek
Kawa rosnąca wysoko, trudna w uprawie, odwdzięczająca się za to wyjątkową subtelnością. Etno Yirgacheffe została wypalona z myślą o metodach ciśnieniowych i przelewowych. Ma dojrzały, złożony charakter, intensywne aromaty kwiatowe - szczególnie wyczuwalne mogą być bergamotki i migdały. Intensywna słodycz dopełniona jest lekką kwasowością i delikatną goryczą.

Kawa ziarnista Etno Cafe Fusion 0,25 kg
Fusion
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Opakowanie: 250g
Kraj pochodzenia: | Etiopia | Brazylia |
---|---|---|
Wysokość upraw: | ||
Odmiana botaniczna: | Heirloom | Bourbon |
Metoda obróbki: | washed | natural |
Stopień palenia (wg SCA): | ||
Profil smakowy: | Smak/Aromat: cytrynowo-czekoladowy / migdałowo-kwiatowy
|
|
Metoda przygotowywania: |
|
Wysokiej jakości blend, którego podstawą jest etiopska Yirgacheffe a uzupełnieniem brazylijski Santos. Aromat kwiatowo-migdałowy, dopełniony delikatną cytrusowością, do tego długi czekoladowy aftertaste. Idealnie sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Również klasyczna kawa parzona zyska dzięki Fusion bogatszy, barwniejszy smak.

Kawa ziarnista Etno Cafe Fusion 1 kg
Fusion
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Opakowanie: 1000g
Kraj pochodzenia: | Etiopia | Brazylia |
---|---|---|
Wysokość upraw: | ||
Odmiana botaniczna: | Heirloom | Bourbon |
Metoda obróbki: | washed | natural |
Stopień palenia (wg SCA): | ||
Profil smakowy: | Smak/Aromat: cytrynowo-czekoladowy / migdałowo-kwiatowy
|
|
Metoda przygotowywania: |
|
Wysokiej jakości blend, którego podstawą jest etiopska Yirgacheffe a uzupełnieniem brazylijski Santos. Aromat kwiatowo-migdałowy, dopełniony delikatną cytrusowością, do tego długi czekoladowy aftertaste. Idealnie sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Również klasyczna kawa parzona zyska dzięki Fusion bogatszy, barwniejszy smak.

Kawa ziarnista Etno Cafe InterContinental 0,25 kg
InterContinental
Skład: 100% ARABICA
Niska zawartość kofeiny
Opakowanie: 250g
Kraj pochodzenia: | Etiopia | Brazylia | Kolumbia |
---|---|---|---|
Wysokość upraw: | |||
Odmiana botaniczna: | Heirloom | Bourbon | różnorodna |
Metoda obróbki: | natural | natural | washed |
Stopień palenia (wg SCA): | |||
Profil smakowy: | Smak/Aromat: owoce pestkowe / orzechy / mleczna czekolada
|
||
Metoda przygotowywania: |
|
ETNO Intercontinental to harmonijne połączenie kaw z Ameryki Południowej i Afryki. Dzięki odpowiedniemu skomponowaniu kaw można cieszyć się jednocześnie dwoma, na pozór przeciwległymi, światami - intensywną słodyczą orzechów i orzeźwiającą kwasowością owoców pestkowych. Ciemniejsze palenie pozwala na idealny efekt zarówno w ekspresach kolbowych, jak i automatycznych oraz kawiarkach.

kawa Izzo SILVER 1000g ziarnista
Izzo SILVER
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 92% ARABICA / 8% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: ciemny
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Anagni, Lacjum

Profil smakowy

Izzo Silver to znakomita mieszanka najlepszych ziaren arabiki z niewielkim dodatkiem robusty. Gorycz w tej kawie jest mocno ograniczona dzięki paleniu w średniej temperaturze przez około 18 minut.
Izzo Silver doskonale sprawdzi się jako baza do kaw mlecznych – jak cappuccino czy latte – z dobrze wyczuwalnym smakiem kawy. Znakomicie nadaje się również do przyrządzenia aromatycznego nepolitańskiego espresso.

kawa Izzo SILVER 250g ziarnista
Izzo SILVER
kawa ziarnista
opakowanie 250g
Najważniejsze cechy

Skład: 92% ARABICA / 8% ROBUSTA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: ciemny
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Anagni, Lacjum

Profil smakowy

Izzo Silver to znakomita mieszanka najlepszych ziaren arabiki z niewielkim dodatkiem robusty. Gorycz w tej kawie jest mocno ograniczona dzięki paleniu w średniej temperaturze przez około 18 minut.
Izzo Silver doskonale sprawdzi się jako baza do kaw mlecznych – jak cappuccino czy latte – z dobrze wyczuwalnym smakiem kawy. Znakomicie nadaje się również do przyrządzenia aromatycznego nepolitańskiego espresso.

kawa Mastro Antonio MEFISTO 1000g ziarnista
Palarnia: Mastro Antonio w Kołobrzegu
Skład: 60% Arabica / 40% Robusta
Średnia zawartość kofeiny
Kawa
ziarnista
Opakowanie: 1000g, wyposażone w
specjalny zaworek, gwarantujący świeżość kawy.
Składa się z bardzo dobrych arabik odmiany Catuai i Bourbon z brazylijskich plantacji regionów Cerrado i Pocos de Caldas oraz z 40% świetnej robusty z Indii. Wypalone konkretnie i dość mocno do espresso.
Espresso jest zrównoważone, gładkie, gęste, lepkie. Dominują aromaty czekolady, orzechów.

kawa Lavazza TIERRA 1000g ziarnista
Lavazza TIERRA
kawa ziarnista
opakowanie 1000g
Najważniejsze cechy

Skład: 100% ARABICA

Zawartość kofeiny: niska

Stopień palenia: średni
Najlepsze metody parzenia




Miejsce palenia
Turyn, Piemont

Profil smakowy

Lavazza Tierra to aromatyczna kawa o pełnym smaku. Jej charakterystyczny smak i aromat wynika ze specjalnie wyselekcjonowanych ziaren pochodzących z plantacji w Kolumbii, Peru i Hondurasie.
Lavazza Tierra posiada certyfikat Rainforest Alliance - organizacji wspierającej handel zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.
Kawa pochodzi z oficjalnego kanału dystrybucji palarni Lavazza.