Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Ekspres Bezzera czy Jura? Jaki ekspres wybrać do pracy, domu, a jaki do kawiarni?

Włoska Bezzera i szwajcarska JURA to prawdziwe potęgi na rynku profesjonalnych ekspresów do kawy. Choć obie marki oferują sprzęt, który sprawdzi się zarówno w pracy, w domu, jak i kawiarni, wyzwanie stanowi wybór odpowiedniego modelu. W dzisiejszym artykule podpowiadamy, które ekspresy dostępne w naszym sklepie spełnią potrzeby każdego z tych miejsc. Zapraszamy do lektury!

Czytaj więcej
Jak działa kawiarka i który model wybrać?

Kawiarka to klasyczny, włoski sposób na zaparzenie wyśmienitej kawy. Prawdopodobnie mimo starań, nie znaleźlibyśmy w Italii ani jednego domu, w którym na wyposażeniu kuchni nie byłoby tego charakterystycznego urządzenia. Co więcej, nie brakuje go w wielu domach na całym świecie, w tym w Polsce. Biorąc pod uwagę jakość przygotowywanego w tzw. moce napoju oraz stosunkowo niską cenę - fakt ten w ogóle nie dziwi. Oczywiście nie bez znaczenia jest to, który spośród dostępnych modeli kawiarek wybierzemy. Sprawdźmy, jak one działają i czym się od siebie różnią.

Czytaj więcej
Przepis na prawidłowe, włoskie Cappuccino [+ film instruktażowy]
Dziś przedstawiamy Państwu przepis na prawidłowe, włoskie Cappuccino, które każdy będzie mógł przygotować w domu. Klasyczny przepis został odtworzony i przedstawiony przez naszych baristów. W naszych kawiarniach, ten mleczny specjał kawowy jest najczęściej wybierany przez naszych klientów. Sprawdź, czy Twoje Cappuccino, jest równie włoskie!
Czytaj więcej
Ekstrakcja kawy - co to jest i ile czasu powinna wynosić?

Wybierając się do kawiarni oczekujemy, że zostanie nam podana kawa doskonała. Co więcej, coraz częściej wyposażamy swoją kuchnię w różnego rodzaju sprzęty i akcesoria, które mają nam pomóc odtworzyć smak małej czarnej serwowanej przez profesjonalnego baristę. Powinniśmy jednak mieć na uwadze, że bez konkretnej wiedzy, nawet najlepszej jakości urządzenia nie pozwolą nam uzyskać pożądanego efektu. Ogromne znaczenie ma bowiem ekstrakcja kawy. Czym ona jest? Ile czasu powinien zajmować ten proces? Co decyduje o czasie trwania ekstrakcji?

Czytaj więcej
Ekspres do kawy - czyszczenie (część II)

Ustaliliśmy już, że czyszczenie ekspresu do kawy jest rzeczą niezbędną. To, na ile sprzęt do przygotowywania prawdziwie włoskich kaw jest czysty i zakonserwowany warunkuje jakość smaku i aromatu espresso, cappuccino, latte. Prócz tego, pozwala cieszyć się jego użytkowaniem przez wiele lat. A skoro wiemy już, w jaki sposób myć i odkamieniać ekspres kolbowy, sprawdźmy jak postępować w przypadku ekspresu automatycznego.

Czytaj więcej
Czyszczenie ekspresu do kawy (część I)

Biorąc pod uwagę względy czysto praktyczne, a pomijając smak kawy, który oczywiście dla prawdziwego smakosza jest rzeczą najważniejszą, trzeba przyznać, że na tym polu wygrywają metody alternatywne. Dlaczego? Kiedy pomyślimy o czyszczeniu i konserwacji wydaje się to oczywiste. Utrzymanie w czystości drippera, Chemexu, a nawet Aeropressu jest o niebo prostsze, aniżeli mycie i odkamienianie ekspresu. Jednak nie każdy lubi małą czarną parzoną na jeden z niekonwencjonalnych sposobów. Stąd też wszystkim miłośnikom klasycznego espresso italiano, cappuccino, latte i innych kaw mlecznych dajemy kilka przydatnych wskazówek, które pomogą przeprowadzić prawidłowe <strong>czyszczenie ekspresu do kawy</strong>, zarówno kolbowego, jak i automatycznego.

Czytaj więcej
Filtry do kawy

Bez względu na to, czy weźmiemy pod uwagę ludzi na całym świecie, wyłącznie Europejczyków czy jedynie Polaków, śmiało możemy stwierdzić, że jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, czym jest dobra kawa. Nieustannie rosnącą sławą cieszą się przy tym alternatywne metody parzenia.

Czytaj więcej
Jak działa spieniacz do mleka?

Większość ludzi urządzenie o nazwie spieniacz do mleka kojarzy z ręcznym, mało profesjonalnym, raczej lichej jakości akcesorium na baterie, wyposażonym w podłużne, spiralnie zakończone mieszadełko zamocowane na plastikowym trzonku. Każdy barista natomiast doskonale wie, że prócz takich modeli producenci sprzętu kawowego mają do zaproponowania zdecydowanie bardziej specjalistyczne, solidne, elektryczne spieniacze mleka. Znajdują one zastosowanie przede wszystkim w kawiarniach i innych lokalach gastronomicznych, które serwują swoim gościom nie tylko espresso, ale i kawy mleczne na jego bazie, np. cappuccino czy też latte.

Czytaj więcej
Arabica Bourbon - krótka charakterystyka jednego z najpopularniejszych szczepów kawy

Kilka wpisów temu na naszym blogu poruszyliśmy temat gatunków i szczepów, jakie wymienia się w odniesieniu do kawy. Znamy różnice występujące między arabiką, robustą i libericą, a także wiemy, że to pierwsza spośród wymienionych dzieli się na najwięcej szczepów. W zależności od odmiany liście, owoce i ziarna drzewa kawowca posiadają nieco inny kolor, kształt oraz inną wielkość, a co najważniejsze po zmieleniu i zaparzeniu doszukiwać się w nich można odmiennych smaków i aromatów. W artykule na temat szczepów kawy wspomnieliśmy także, że jednym z najpopularniejszych, tym, po który szczególnie chętnie sięgają Włosi jest Bourbon. Tym razem przedstawiamy jego krótką charakterystykę.

Czytaj więcej
Co to jest ziarno perłowe?

Chyba każdy, zarówno ten, kto pije kawę, jak i ten, kto jej unika doskonale wie, jak wygląda jej ziarno. Nasiona drzewa kawowego są niewielkie, podłużne, z jednej strony wypukłe, nieco zaokrąglone, z drugiej płaskie, nadpęknięte wzdłuż. Niemal w każdym owocu zwanym wiśnią kryją się dwa, przyciśnięte do siebie ziarenka, które po zbiorach, obróbce, wypaleniu, zmieleniu i zaparzeniu odkrywają przed nami bogactwo smaku i aromatu. Z pewnością zadajecie sobie w tym momencie pytanie co właściwie ma oznaczać to „niemal w każdym owocu”. Otóż i tym razem sprawdza się powiedzenie, że wyjątek potwierdza regułę. Otóż zdarzają się i takie owoce, które kryją w sobie jedno, okrągłe ziarno zwane Peaberrry, czyli ziarnem perłowym.

Czytaj więcej
pixel