Blog
Dripper Hario Woodneck i kawa Coffee Proficiency

Popularność metod alternatywnych ostatnimi czasy zdaje się wręcz przewyższać popularność ekspresów ciśnieniowych, zarówno automatycznych, jak i kolbowych. Z całą pewnością przyciąga nas do nich atrakcyjna cena, a także cała procedura przygotowywania aromatycznej małej czarnej.
Przeczytaj więcej
Młynek Hario Slim i plastikowy dripper, czyli kawa w podróżach małych i dużych

Zdarza Ci się wyjeżdżać na biwaki pod namiotem? Letni urlop tradycyjnie już spędzasz na domku w górach bądź żeglując po mazurskich jeziorach? Co i rusz planujesz podróże kamperem przez kolejne kraje Europy? A może przemierzasz z turystycznym plecakiem cały świat? Chcesz cieszyć się wyśmienitą, świeżo mieloną kawą niezależnie od miejsca w jakim się znajdujesz? Oto coś specjalnie dla Ciebie - lekki, zgrabny młynek Hario Slim oraz plastikowy dripper Hario, czyli akcesoria stworzone z myślą o miłośnikach kawy, którzy prowadzą aktywny tryb życia.
Przeczytaj więcej
Coffee Grange i Aeropress - przepis na kawę w wersji alternatywnej

Dziś, kiedy tak dużą wagę przykłada się do tego, by produkt końcowy - kawa, nie tylko była wysokiej jakości, ale też by proces produkcji był zgodny z zasadami ekologii, coraz chętniej sięgamy po ziarna z małych, lokalnych palarni. Tym bardziej, że powstaje ich coraz więcej również w naszym kraju. A skoro już mamy dostęp do naprawdę dobrej kawy, zaczynamy się interesować także sposobami na jej zaparzenie. Nie da się zresztą ukryć, że rynek kawy przeżywa obecnie prawdziwy rozkwit, również wśród młodych ludzi, którzy lubią spędzać czas w modnych miejscach, gdzie małą czarną serwują im hipsterscy bariści.
Przeczytaj więcej
Dzbanek Chemex i kawa Gardelli dla miłośników jasnego palenia i subtelnego smaku

W dzisiejszych czasach mamy niemalże nieograniczony dostęp do rozmaitych rodzajów kaw. Wybierać możemy spośród tych, pochodzących z Ameryki Środkowej, Południowej, Afryki czy też Azji, a także smakować zarówno w mieszankach odmiennych ziaren, jak i w kawach jednorodnych. Jako, że w profesjonalnych sklepach poświęconych kofeinowemu produktowi znajdziemy również wiele sprzętów i naczyń przeznaczonych do parzenia małej czarnej, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Przeczytaj więcej
Ulubione kawy naszych baristów: Etno Cafe Italan Roast poleca Elka

Trudno mi wskazać ulubioną kawę. Dlaczego? Dlatego, że każda z mieszanek daje inne wrażenia sensoryczne. Te niezliczone możliwości smakowe sprawiają, że uwielbiam kawę pod każdą postacią – czy to klasycznego, goryczkowatego, stawiającego na nogi espresso, czy orzeźwiającego doppio z jasno wypalonej arabiki o lekko owocowym posmaku, czy wreszcie słodkiego dripa lub delikatnego chemexa z całym bogactwem aromatów do wytropienia w filiżance. Jeśli jednak musiałabym wskazać mieszankę, po którą sięgam najchętniej, na pewno byłaby to Etno Cafe Italian Roast. To kawa, która nigdy nie zawodzi. Czysta przyjemność bez względu na porę dnia, humor czy okazję.
Przeczytaj więcej
Klasyczne włoskie espresso z kawą Meseta i ekspresem Jura

Przeczytaj więcej
Podstawowe wyposażenie kawiarni, czyli młynki Fiorenzato i ekspresy Bezzera

O ile zakup profesjonalnego młynka i ekspresu kolbowego do domu nie jest koniecznością, gdyż w zupełności wystarczy młynek ręczny oraz jedno z urządzeń służących alternatywnym metodom parzenia kawy, o tyle w profesjonalnych kawiarniach nie może ich zabraknąć. Tak, jak kucharzom potrzebny jest zestaw porządnych garnków i patelni, mistrzom cukiernictwa solidne miksery i blachy do pieczenia ciast i tortów, tak baristom niezbędne są najwyższej jakości ekspresy i młynki.
Przeczytaj więcej
COFFEE REPUBLIC – PALARNIA MIESIĄCA W CAFE SILESIA W LUTYM 2018r.

Przeczytaj więcej
Ręczny młynek, ceramiczny dripper i kawa speciality, czyli najprostszy sposób na małą czarną doskonałą

Przeczytaj więcej
Polska palarnia Etno Cafe - kawa i najlepsze sposoby na jej zaparzenie

Przeczytaj więcej