Czekamy już z utęsknieniem na lato. Nie możemy doczekać się pierwszych gorących dni. Mimo, że jak dotąd pogoda raczej nas nie rozpieszcza, trzeba wierzyć, że już za chwilę zza deszczowych chmur wyjdzie piękne słońce i znów będzie ciepło. To dobry moment, aby zastanowić się jakich orzeźwiających kawowych napojów spróbujemy w tym sezonie.
Do dziś zdecydowana większość z nas nie do końca wie, jak rozróżnić te cztery tradycyjne rodzaje kaw. Czy latte to właściwie nie to samo co cappuccino? Czy americano to nie większych rozmiarów espresso? Którą z nich wybrać w restauracji by nie być rozczarowanym? Postaramy się znaleźć odpowiedzi na wszelkie wasze pytania. Jednak zanim to nastąpi musicie wiedzieć, że tym, co łączy wszystkie napary jest wspólna baza - standardowe włoskie espresso o intensywnym i aromatycznym smaku.
Zapewne nie raz słyszałeś o niezwykle intensywnej, gęstej kawie przyrządzanej według bliskowschodniego przepisu. Turecki sposób parzenia kofeinowego napoju jest jednym z najpopularniejszych. W Europie cieszył się sławą już w XVI wieku. Niestety w Polsce metoda ta jest dziś raczej mało znana. Wyparły ją wszechobecne ekspresy przelewowe oraz kawiarki ciśnieniowe. W niewielu miejscach możesz przekonać się o niepowtarzalnym smaku tego naparu. Na szczęście, aby przyrządzić go samodzielnie w domowych warunkach wystarczy zaopatrzyć się w ulubioną mieszankę oraz niezbędny sprzęt.
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów i środków psychoaktywnych na świecie. Rocznie wypijamy aż 400 miliardów filiżanek tego intensywnego naparu z kofeiną. Czasami zdarzają się jednak wyjątkowe okazje do jej zaparzenia. Filiżanka kawy i pierwsza randka to doskonałe połączenie, którego na pewno nie będziecie żałować. Sprawdźcie dlaczego!
Intensywny aromat kawy to już obowiązkowy element nie tylko chwil relaksu, lecz także spotkań biznesowych. Kawa w biznesie jest tym elementem, który sprzyja zarówno kreatywności, jak i kompromisowi. Warto więc pamiętać o tym, że wysokiej jakości ziarna arabiki mogą być w wielu przypadkach naszą najlepszą inwestycją.
Niewielu z nas wyobraża sobie dzień bez filiżanki małej czarnej lub kubka dużej białej. Nie dość, że kawa jest po prostu smaczna to jeszcze pomaga nam pokonać senność, dodaje energii, poprawia samopoczucie oraz wyostrza zmysły. Przynosi też ulgę w problemach trawiennych, gdyż wspiera metabolizm oraz przyspiesza pracę jelit. Czy na tym koniec zbawiennych właściwości kofeinowego naparu? Przekonajmy się!
Jeśli zawsze marzyliście o tym, by napić się prawdziwej, włoskiej kawy z Neapolu, to najwyższy czas, by to zrobić. W kwietniu mamy dla Was specjalną ofertę na kawę wypalaną w małej, rodzinnej palarni u podnóży Wezuwiusza. Wysokiej jakości ziarna z palarni Caffen wypalone w charakterystyczny dla Południa Włoch sposób na pewno przypadną do gustu wszystkim tym, którzy w espresso cenią sobie przede wszystkim moc i czekoladowe nuty.
Ekspresy przelewowe większości z nas kojarzą się z latami 90. Kiedy ta nowinka techniczna przywędrowała do nas z zachodu Europy. Ekspresy takie widywaliśmy często także w serialach amerykańskich, głównie jako wyposażenie klasycznych barów i restauracji. Nieco później straciły one na znaczeniu, wyparte przez ekspresy ciśnieniowe. Obecnie znowu są w modzie. Co warto o nich wiedzieć?